Mii de rusi protesteaza sambata la Sankt Petersburg, scandand "Rusia fara Putin!", la apelul liderilor opozitiei, printre care se afla si campionul mondial de sah Garry Kasparov, si care au promis o mobilizare masiva dupa alegerile prezidentiale din 4 martie, relateaza AFP.

O coloana formata de aproximativ 2.000 - 3.000 de oameni, potrivit corespondentului AFP din marele oras rusesc, marsaluieste in centrul orasului spre Piata Koniushennaia.

Kasparov, fostul campion de sah, angajat de ani de zile in randul opozitiei liberale, precum si Serghei Udaltsov, un lider extrem stanga, alaturi de avocatul Alexei Navalni, lider carismatic si nationalist, se afla in fruntea coloanei.

Elicoptere survoleaza orasul la joasa altitudine, pentru a supraveghea marsul.

In timpul unei conferinte de presa organizate inaintea protestului, cei trei lideri au cerut populatiei sa voteze impotriva lui Putin la alegerile prezidentiale, in care fostul agent KGB este cotat castigator din primul tur.

"Daca vor fi din nou fraude, va trebui sa ducem o lupta decisiva dupa 4 martie", a spus Udaltsov.

In marsul de sambata, nationalistii au format o coloana distincta de cateva sute de oamenii, unii dintre ei fluturand steaguri tariste iar altii avand fetele acoperite cu masti negre.

"Rusia impotriva lui Putin", scria pe un afis aflat in fruntea coloanei. Mai multi participanti salutau in modul specific nazistilor.

Miscarea de contestare fara precedent aparuta in Rusia dupa alegerile legislative din decembrie, cand opozitia si observatorii OSCE au raportat numeroase fraude, a reunit o coalitie de liberali, militanti de extrema-stanga, nationalisti si personalitati din cultura sau mass media.

Ziuganov, care conduce cel mai mare partid de opozitie din Parlament, este cotat cu 15% din preferintele electoratului si pare a nu avea nicio sansa in fata celor 60 de procente cu care este creditat Vladimir Putin.

"Puterea s-a decis sa-l declara pe Putin invingator din primul tur, prea putin conteaza cat va avea in realitate", afirmase Garry Kasparov.