In timp ce Statele Unite si Israelul discuta public despre eventualitatea unui atac militar impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, agenti americani ai serviciilor secrete nu cred ca Iranul incearca de fapt sa contruiasca o bomba nucleara, relateaza Los Angeles Times. O evaluare secreta a serviciilor americane ce dateaza de anul trecut confirma acest punct de vedere, ridicat initial in 2007. Astfel, rapoartele serviciilor de informatii americane sustin faptul ca Teheranul a incetat eforturile de a construi arme nucleare inca din 2003.

Cel mai recent raport, care reprezinta concluziile a 16 agentii secrete de informatii din SUA, indica faptul ca Iranul desfasoara activitati de cercetare in eventualitatea construirii unei asemenea arme, dar ca nu intentioneaza sa faca acest lucru.

Desi Iranul continua sa imbogateasca uraniu la niveluri scazute, oficialii americani spun ca nu au dovezi care sa le schimbe semnificativ punctul de vedere initial. Inalti oficiali americani declara totodata ca Israelul nu contesta informatiile raportului intocmit.

Pe de alta parte, Israelul priveste Iranul ca o amenintare la adresa existentei sale si spune ca nu va permite Iranului sa devina capabil sa contruiasca o arma nucleara, mai ales ca unii oficiali israelieni iau in calcul atacarea Republicii Islamice inainte de a fi prea tarziu.

De asemenea, nu se stie foarte clar cat de mult acces au serviciile secrete americane in Iran. Prin comparatie, Statele Unite au facut eforturi pentru a determina daca Irakul dispune de arme de distrugere in masa inainte de "invazia" SUA din 2003. Afirmatia administratiei George Bush, potrivit careia Saddam Hussein ar fi depozitat in secret arme chimice si biologice in incercarea de a construi o arma nucleara, s-a dovedit a fi gresita.

In ciuda sanctiunilor severe impuse de Uniunea Europeana si SUA in sectorul petrolier si cel bancar, Iranul a interzis inspectorilor Agentiei Nationale pentru Energie Atomica sa viziteze complexul miliar Parchin, acestia incercand sa determine daca testele cu explozivi au ca scop dezvoltarea tehnologiilor nucleare. Un raport AIEA din luna noiembrie isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste "posibilele dimensiuni militare ale programului nuclear al Iranului", insa concluziile raportului nu au fost definitive.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a insistat miercuri ca Teheranul nu intentioneaza sa produca arme nucleare si ca "a detine o arma nucleara este un mare pacat". El a insistat, totusi, ca "presiunea, sanctiunile si asasinatele" nu vor opri Iranul sa produca energie nucleara in scopuri pasnice.

Pentru moment, oficiali ai armatei americane si cei ai serviciilor secrete sunt de parere ca Iranul nu a luat inca decizia de a construi o bomba.

"Cred ca inca isi mentin pozitia de a lua acea decizie", a declarat pe 16 februarie James R. Clapper Jr., directorul Serviciilor Secrete, in fata Senatului american. "Exista insa anumite lucruri pe care nu le-au facut inca si pe care nu le-au mai facut de ceva timp", a mai spus Clapper.

Clapper, alaturi de directorul CIA, David H. Petraeus, au declarat, in cadrul unor audieri separate ale Senatului, ca Iranul desfasoara activitati de imbogatire a uraniului sub 20% puritate, astfel ca uraniul se transforma in arma nucleara atunci cand este 90% imbogatit, desi are potential de utilizare si la niveluri mici de imbogatire.

Agentiile de spionaj americane nu au descoperit dovezi ale existentei armelor nucleare nici in jurul lui Khamenei, spune David Albright, cel care conduce Institutul pentru Stiinta si Securitate Internationala si un expert in domeniul programul nuclear al Iranului. Albright a estimat ca centrifugele Iranului ar putea imbogati uraniul la un nivel de puritate suficient cat sa se construiasca o bomba atomica in mai putin de sase luni, in cazul in care ar decide acest lucru.

Nu se cunoaste deocamdata ce alte obstacole tehnice ar putea intampina Iranul, insa multi experti sunt de parere ca tara dispune de cunostintele tehnice necesare proiectarii si construirii unei bombe in mai putin de un an. Albright mai crede ca o eventuala intentie a Iranului de a construi o arma nucleara ar fi, cel mai probabil, detectata.

Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, fost director al CIA, a declarat ca o astfel de decizie din partea Iranului ar reprezenta o "alerta", obligand la o reactie internationala. Stephen Hadley, fostul consilier de securitate al presedintelui Bush, a afirmat, dimpotriva, ca va fi prea tarziu pentru a avea o reactie.

"Asamblarea bombei va fi cel mai dificil lucru de observat", considera Hadley.

Alti oficiali americani sunt de parere ca Iranul "urmareste agresiv un program nuclear", in timp ce serviciile americane au avertizat de-alungul anilor ca Teheranul "este hotarat sa construiasca arme nucleare".

In decembrie 2007, serviciile secrete americane au acordat un "inalt grad de incredere" Teheranului, care ar fi sistat programul nuclear in toamna anului 2003.

Michael Hayden, director al CIA in 2007, afirma ca analistii care s-au ocupat de intocmirea raportului nu aveau motivatii politice. De asemenea, Hayden a declarat ca Iranul continua sa construiasca rachete balistice capabile sa transporte focoase nucleare.

"Teheranul face tot ceea ce este posibil pentru a-si construi un traseu clar si destul de rapid catre o arma nucleara", a spus Hayden.