Crucea Rosie a inceput sa evacueze femeile si copiii dintr-o parte a orasului asediat Homs din Siria, potrivit unor oficiali citati de BBC. Ambulantele siriene vor muta persoanele din suburbia Baba Amr, greu incercata de atacuri, in urma negocierilor care au avut loc vineri, in cadrul unei conferinte importante din Tunisia, unde s-au facut presiuni pentru acordare de ajutor persoanelor ranite.

Printre persoanele care asteapta ajutor se afla si cativa jurnalisti raniti, insa Comitetul International al Crucii Rosii a declarat ca se doreste evacuarea tuturor persoanelor afectate.

Delegati din 70 de tari s-au reunit in speranta de a creste presiunea asupra presedintelui sirian Bashar Al-Assad, pentru a face un apel la incetarea violentelor, dar si pentru a cere acordarea de ajutoare umanitare in zonele cele mai grav afectate.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat, in cadrul conferintei, ca guvernul sirian va avea "si mai mult sange pe maini" in cazul in care nu va permite acordarea de ajutoare pentru salvarea de vieti.

Doi jurnalisti raniti au facut un apel video pentru ajutor. Jurnalista franceza Edith Bouvier are nevoie de operatie din cauza unei fracturi la picior si se pare ca afectiunea i-ar ameninta viata. Un al jurnalist, Briton Paul Conroy, are, de asemenea, leziuni grave ale membrelor si a cerut ajutor pentru a fi transportat intr-un loc sigur.

O mare parte din atentia conferintei s-a concentrat pe orasul Homs, care se afla de doua saptamani sub atacul rachetelor si al mortierelor. Crucea Rosie a confirmat, de altfel, ca negociaza atat cu fortele la putere in Siria cat si cu opozitia, despre posibilitatea de a-i transporta pe cei raniti intr-un loc sigur.

Activistii spun ca peste 7000 de persoane au murit in urma revoltelor din ultimele 11 luni, iar 90 de persoane numai in cursul zilei de joi. Rusia si China, care au votat impotriva rezolutiei ONU impotriva Siriei, au refuzat sa participe la conferinta din Tunisia.