Gruparile japoneze de crima organizata din cadrul Yakuza, care opereaza libere in propria tara de mai mult de un secol, vor avea parte de un tratament mai strict din partea administratiei Obama, relateaza Bloomberg.

Cea mai mare organizatie afiliata Yakuza, Yamaguchi-gumi, si doi dintre liderii sai vor avea activele sechestrate si tranzactiile blocate, in urma unei sanctiuni anuntate joi de catre Departamentul de Trezorerie.

Grupul incaseaza miliarde de dolari pe an in urma crimelor din Japonia si din alte parti al lumii, inclusiv din droguri si trafic de persoane, prostitutie, spalare de bani si frauda, afirma departamentul intr-o declaratie.

Aceasta actiune a guvernului SUA reprezinta "o palma data guvernului japonez" pentru neputinta acestuia de a combate criza organizata, a spus Jake Adelstein, un scriitor din Tokyo care trateaza subiectul Yakuza.

"Guvernul SUA simte ca guvernul japonez este foarte tolerant in ceea ce priveste crima organizata. Acest lucru transmite autoritatilor japoneze ca trebuie sa faca ceva in aceasta problema", a mentionat Adelstein, intr-o conversatie telefonica.

Liderii vizati ai grupului Yamaguchi-gumi sunt "nasul" Kenichi Shinoda, in varsta de 70 de ani, si adjunctul sau, Kiyoshi Takayama, spune Departamentul de Trezorerie, in declaratie. De asemenea, SUA a impus si sanctiuni impotriva a sapte "membri cheie si asociati" care fac parte din "Cercul Fratiei", cu sedii in Asia Centrala, Rusia si Orientul Mijlociu.

Acestia sunt primele tinte vizate de ordinul executiv dat de Barack Obama anul trecut, acela "de a tinti organizatiile criminale transnationale si izolarea lor fata de sistemul financiar global".

"Guvernul japonez urmareste de aproape situatia si a facut schimb de informatii cu SUA. Ar trebui sa promovam masuri mai puternice impotriva clanurilor de crima organizata", a mentionat Osamu Fujimura, secretarul sefului cabinetului japonez.

Grupul Yamaguchi-gumi, care opereaza in doua complexe rezidentiale invecinate, este estimat ca dimensiune la 44% din totalul membrilor Yakuza, care se ridica in decembrie 2010 la 34.900 de persoane, conform Agentiei Nationale de Politie.

Grupul are active semnificative in afara Japoniei, a adaugat Adelstein. In 2005, biroul american al imigrarilor si al vamilor a confiscat aproape 600.000 de dolari din conturile lui Susumu Kajiyama, un membru yakuza care a fost condamnat in Japonia pentru camatarie. In anul 2003, autoritatile elvetiene au confirmat confiscarea din conturile aceluiasi Kajiyama unei sume de 61 milioane de franci elvetieni (68 de milioane de dolari).

Shinoda si Takayama sunt cei "doi reprezentanti de top ai Yamaguchi-gumi. Toata lumea stie cine sunt acestia."

Politia japoneza isi dubleaza eforturile de a stopa activitatea Yakuza, a spus Agentia Nationala de Politie, intr-un document din 2010. In 2010, 68 dintre membri importanti ai Yamaguchi-gumi si din alte filiale, inclusiv Takayama, au fost arestati, numar in crestere comparativ cu anul 2009, cand au fost efectuate 23 de arestari.

Yakuza a fost o forta in societatea japoneza inca din perioada lui Edo, inainte de 1868. In timp ce grupul este legat de activitati criminale precum jocurile de noroc si prostitutia, Yakuza a fost apreciata si de catre comunitate, membri sai ajutand la refacerea cartierelor orasului Kobe dupa cutremurul din 1995.

Yakuza are afaceri in domenii precum constructiile, finante, evacuarea deseurilor si piata asigurarilor, ceea ce suplimenteaza veniturile din "sursele traditionale", se arata in declaratia din 2010.