Printul Johan Friso, unul dintre fiii Reginei Beatrix a Olandei, se afla in coma si este posibil sa nu isi mai recapete cunostinta niciodata, au declarat medici care il trateaza in Austria, potrivit BBC.

Printul Johan Friso (dreapta), alaturi de regina Beatrix, sotia si fiica sa (2005)Foto: Agerpres/AP

Friso, care a fost surprins de o avalansa in statiunea de schi Lech, Austria, a stat ingropat sub zapada timp de 15 minute inainte de a fi salvat si transportat la spital in Innsbruck.

In varsta de 43 de ani, printul Friso este cel de-al doilea copil al Reginei Beatrix, insa si-a pierdut dreptul la tron dupa ce s-a casatorit in 2004 fara aprobarea guvernului.

Regina si sotia printului, Mabel, l-au vizitat la spital.

Potrivit oficialilor statiunii, Friso schia impreuna cu maxim trei persoane pe partii nemarcate, cand s-a pornit avalansa la pranz. Printul a fost acoperit de zapada, avalansa masurand circa 30 m latime si 40 m lungime. A putut fi localizat cu ajutorul unui pager pe care il purta.

Unul dintre medici a declarat ca resuscitarea a durat 50 de minute. Ulterior, investigatia RMN a aratat "daune masive" asupra creierului sau. "Acest lucru a rezultat intr-un atac de cord care a durat 50 de minute; 50 de minute de reanimare este foarte mult, poate prea mult. Speranta noastra este ca usoara hipotermie pe care a suferit-o a oferit o oarecare protectie creierului".

Printul va fi mutat de la sectia Terapie Intensiva la o clinica privata, insa va dura cativa ani pana sa se trezeasca, si nu se stie sigur daca acest lucru sa va intampla vreodata. "In orice caz, o recuperare neurologica ar dura luni, daca nu ani", a declarat seful unitatii de traume.

Familia regala olandeza isi petrece deseori vacantele de iarna in Lech, in regiunea vestica Vorarlberg.