Mai multe ciocniri au izbucnit vineri intre fortele politiei israeliene si sute de palestinieni, pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, relateaza AFP. Esplanada, pe care musulmanii o denumesc "Nobilul sanctuar" (Haram al-Sharif) iar evreii "Muntele Templului", o referinta la vechiul templu al Ierusalimului, este al treilea loc sfant al Islamului si cel mai sacru loc pentru iudaism.

"Sute de palestinieni au aruncat cu pietre in directia portii Magrebienilor, unde stationau fortele de politie, la sfarsitul rugii de vineri", a declarat purtatorul de cuvant al politiei israeliene, Micky Rosenfeld, facand referinta la singura intrare pe Esplanada Moscheilor care poate fi utilizata de cetatenii care nu sunt musulmani.

"Sute de politisti au patruns pe esplanada unde au utilizat grenade asurzitoare pentru a dispersa manifestantii", a precizat el. "Exista in continuare cateva zeci de tineri palestinieni in interiorul moscheii Al-Aqsa dar calmul a fost restabilit pe esplanada, a adaugat acesta, precizand ca mai multi politisti au fost raniti usor de pietre.

In randul palestinienilor, patru manifestanti au fost raniti, au spus surse medicale palestiniene.

Aceste confruntari au loc in urma unei saptamani foarte tensionate pe Esplanada Moscheilor. Duminica, politia israeliana a arestat 18 palestinieni care au atacat cu pietre turistii prezenti pe esplanada.

Marti, manifestanti palestinieni au aruncat cu pietre in politistii palestinieni care escortau un grup de pelerini crestini si evrei.

Joi, sapte palestinieni au fost arestati in urma unor noi incidente cu vizitatorii evrei de pe Esplanada Moscheilor.