Germania a comemorat, joi, cele 10 victime ale unei grupari de neonazisti, ucise in perioada 2000-2007. Noua persoane, majoritatea de origine turca, dar si o femeie-politist au fost ucisi de o grupare neonazista dupa anul 2000. La Berlin a fost organizata, joi, o ceremonie in memoria victimelor, iar in intreaga tara s-au tinut minute de reculegere, anunta BBC. Cancelarul german Angela Merkel, prezent la ceremonia de la Berlin, a descris crimele neonazistilor ca pe o "rusine pentru tara noastra" si a indemnat familiile victimelor la iertare. Gruparea responsabila pentru aceste crime a fost identificata de curand.

Politia germana a identificat, la sfarsitul anului trecut, o legatura intre seria de crime nerezolvate desfasurate pe parcursul a 7 ani in care au fost vizati, in principal, proprietari ai unor mici afaceri, printre care si doua fast-food-uri kebab, si o celula neonazista.

In timpul investigatiei a trei suspecti neonazisti, in legatura cu uciderea unei politiste in 2007 si cu spargerea unei banci, politia germana a descoperit arma folosita intr-una dintre cele mai misterioase serii de crime ale Germaniei, cunoscuta drept "crimele doner" sau "crimele kebab", din cauza faptului ca cele 9 victime, 8 de origine turca si una de origine greaca, detineau mici afaceri printre care se numara 2 fast-fooduri kebab, un aprozar, o croitorie, o florarie si un atelier de copiat chei.

Procurorul federal Rainer Griesbaum declara la acea vreme ca mortile celor 9 persoane vor fi tratate, de acum inainte, ca acte de terorism. Printre dovezi se numara un DVD, pregatit pentru a fi trimis agentiilor de stiri si centrelor culturale musulmane, cu material de propaganda pentru un grup numit "National Socialist Underground" si cu detalii care sa sugereze o cunoastere amanuntita a crimelor.