Bill Gates, fondatorul Microsoft, a pledat joi in favoarea unei “revolutii digitale” pentru a lupta impotriva foametei si pentru a imbunatati productivitatea sistemelor de satelit, a tehnologiei video sau a selectiei semintelor, relateaza AFP. “Trebuie sa ne gandim foarte serios la modul in care se poate profita de revolutia digitala pentru a genera inovatii, inclusiv in domeniul agriculturii”, a declarat miliardarul filantrop la Roma, in timpul intalnirii anuale a Fondului International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA), o agentie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite.

Bill GatesFoto: Agerpres

"Daca va ocupati de cei mai saraci, trebuie sa va ocupati de agricultura. Noi suntem convinsi ca este posibil ca micii fermieri sa isi dubleze sau chiar sa isi tripleze productia in urmatorii 20 de ani, pastrandu-si in acelasi timp terenurile", a adaugat Gates.

El a folosit ca exemplu utilizarea tehnologiei informatiei in cazul genomului de manioc (arbust tropical din care se extrage tapioca), care a permis fermierilor sa previzioneze randamentul semintelor folosite si sa reduca timpul de dezvoltare a unui nou soi, de la 10 la 2 ani.

Miliardarul american a anuntat si ca fundatia sa caritabila va face o donatie de 200 de milioane de dolari pentru finantarea cercetarii unor noi tipuri de porumb, mai rezistent la seceta, cercetarea unor vaccinuri pentru animale si proiecte pentru formarea fermierilor.

“Investitiile in agricultura reprezinta cea mai buna arma contra foametei si saraciei” a mentionat Bill Gates, precizand ca fundatia sa a planificat investitii totale de doua miliarde de dolari adresate fermierilor si agriculturii.