Pentru a hrani planeta, productia agricola ar trebui sa creasca cu 3% pe an pana in 2030, informeaza AFP, citand mai multi experti din tarile emergente. Acestia afirma ca este necesara o “revolutie verde”, bazata pe programe de mare amploare, o selectie a culturilor si o mai buna cooperare intre state.

Problema are dimensiuni importante. Datorita urbanizarii, care a redus suprafata terenurilor agricole si a industrializarii, lumea trebuie sa isi imbunatateasca productivitatea agricola, spun expertii din Brazilia, Rusia, India si China, in cadrul unui studiu al Economist Intelligence Unit.

Intre anii 1990 si 2007, cresterea productiei agricole mondiale abia a depasit 2%, valoare care este insuficienta tinand cont de ritmul de cresterea demografica. “Avand in vedere problemele cu care se confrunta cererea, pe de-o parte, si pietele, pe de alta parte, o noua revolutie agricola este esentiala”, a afirmat Jikun Huang, directorul Centrului de Politici Agricole din China, in prezentarea studiului.

In acest context, exista ingrijorari serioase care privesc o posibila incetinire a cresterii productivitatii agricole in statele industrializate.

“Tarile dezvoltate, cum sunt Statele Unite ale Americii si Europa, au subinvestit in agricultura lor”, a mentionat Shenggen Fan, directorul general al Institutului International de Cercetare al Politicii Alimentare, din America.

In plus, in conformitate cu unii experti din tarile emergente, guvernele ar trebui sa isi orienteze mare parte din investitii spre cercetarea agricola, sa ofere sprijin financiar si sa consolideze infrastructura rurala.

Se sustine ca o crestere a productivitatii agricole se poate face prin dezvoltarea unor tehnologii de selectie a culturilor, care sa imbunatateasca randamentul acestora, prin scaderea cantitatii de ingrasaminte si de apa utilizate, precum si scurtarea ciclurilor culturilor agricole. De asemenea, este indicata generalizarea tehnologiilor moderne de selectie a culturilor si, in particular, folosirea plantelor modificate genetic, care pot aduce beneficii importante in domeniul agricol.

Potrivit ultimului raport publicat de catre Serviciul International de Achizitii al Aplicatiilor in Agricultura si Biotehnologie (“International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications”) jumatate din culturile modificate genetic sunt situate in statele din emisfera sudica. Astfel, Brazilia, cu un progres de 20% pe an, este numarul doi la nivel mondial, cu 30 de milioane de hectare.

Alte variante promovate de experti pentru a preveni o posibila criza alimentara este imbunatatirea infrastructurii de stocare. Aceasta problema este deosebit de importanta in Africa, un continent care poate beneficia de o cooperare mai stransa cu statele care au o crestere puternica a productiei.

Unii dintre experti merg chiar mai departe cu estimarile, spunand ca trebuie sa existe o rationalizare si mai mare a productiei agricole la nivel mondial.

“Productia de cereale, de exemplu, este probabil mai rentabila in tari precum Rusia, Kazakhstan sau Ucraina. In final, acest lucru se traduce printr-o productie mai mare pentru toata populatia lumii”, a afirmat Rustem Mirgalimov, directorul general al grupului rus Razgulay.

Huang este in favoarea unei cooperari mai stranse pentru asigurarea aprovizionarii cu alimente la nivel mondial. “Trebuie sa se ia masuri eficiente atat intre tari, cat si intre regiunile lumii. Si avem nevoie de mai multe actiuni cu acoperire globala”, a adaugat el.