Sindicatele din Grecia, alaturi de someri si comunisti, protesteaza miercuri in Atena impotriva masurilor de austeritate impuse in schimbul ajutorului financiar primit, relateaza Reuters. In acelasi timp, parlamentarii dezbat proiectul de lege privind schimbul datoriei, necesar pentru a evita un faliment iminent.

Pe langa sindicate, someri si comunisti, mai sunt asteptati sa participe la manifestatie jurnalisti si grupuri de motociclisti. Protestul impotriva reducerilor de cheltuieli va avea loc miercuri in fata Parlamentului, in piata Syntagma din centrul Atenei.

Masurile de austeritate luate de Grecia, care au fost necesare pentru primirea noului imprumut de 130 de miliarde de euro, ar putea prelungi profunda recesiune in care se afla statul elen. Ministrii de finante din zona euro au aprobat pachetul de salvare marti, dupa ce au fortat Grecia sa faca taieri de cheltuieli si sa implementeze reforme pentru a face economia mai competitiva. In plus, acestia au convins si creditorii privati sa accepte pierderi semnificative.

Parlamentul grec va dezbate un proiect de lege, numit Clauza de Actiune Colectiva, care presupune ca, o data ce doua treimi din participantii la tranzactie au acceptat schimbul de datorie, hotararea sa se aplice apoi pentru toti investitorii.

Schimbul de datorie, prin care creditorii privati vor primi titluri de stat grecesti cu un randament mai mic, reprezinta o parte vitala a planului de salvare a Greciei. Scopul este reducerea datoriei publice, pana in anul 2020, de la 160% din PIB la 120,5%.

Primul ministru tehnocrat, Lucas Papademos, a spus marti ca acest schimb va fi gata pana pe 10 martie, cu cel putin 10 zile inainte de scadenta unei plati uriase pe care Grecia trebuie sa o faca, in valoare de 14,5 miliarde de euro.

Politia a pus bariere de metal in fata cladirii pentru a incerca sa previna conflictele care au avut loc pe 12 februarie, cand grupuri de tineri au incendiat si jefuit cladiri din centrul Atenei in timpul adoptarii in Parlament a masurilor de austeritate, care prevedeau taieri in valoare de 3 miliarde de euro din cheltuielile bugetare.

Intelegerea de marti dintre ministrii de finante, creditori si Grecia a cumparat timp pentru a stabiliza zona euro si a intarit protectia financiara a acesteia impotriva unui posibil faliment al statului elen, lasa insa multe dubii cu privire la capacitatea Greciei de a evita pe termen lung dificultatile.

Unul dintre motivele care au nemultumit cetatenii greci a fost numirea unei echipe permanente de inspectori straini care sa se asigure ca Atena va respecta conditiile impuse pentru primirea noului pachet, cel de-al doilea primit de Grecia in ultimii doi ani. Aceasta decizie reflecta lipsa de incredere in statul elen si creditorii straini - in particular Germania - si a enervat poporul grec, lovind in mandria nationala a acestora.

Intr-un editorial aparut miercuri, conservatorul Eleftheros Typos a spus ca falimentul a fost evitat "pentru moment" insa acesta a adaugat ca in cele din urma planul de salvare va esua, "cat timp politica de austeritate extrema - care a dus tara intr-un cerc vicios al recesiunii, a adus somajul la niveluri fara precedent, a redus dramatic veniturile angajatilor si a pensionarilor si a omorat piata, va continua".

De asemenea, Parlamentul a aprobat deja, in principiu, in aceasta luna masuri prin care sa faca economisiri in buget de peste 3 miliarde de euro in anul 2012.