Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de armament, va cumpara 45 de elicoptere de la Eurocopter, filiala a grupului european de aeronautica si aparare EADS, scrie miercuri cotidianul Vedomosti, preluat de AFP.

O cerere de oferte a fost publicata pe site-ul oficial al comenzilor de stat pentru cumpararea a 15 elicoptere usoare mono-turbina si a 30 bi-turbine, un contract a carui valoare initiala este de 6,61 miliarde de ruble (167 milioane euro).

Numele castigatorului urmeaza a fi anuntat in data de 19 martie, potrivit site-ului citat.

Dar un oficial al ministerului Apararii si un responsabil al unei intreprinderi aeronautice, contactati de Vedomosti, au precizat ca Moscova va achizitiona aparatele Ecureuil AS350 si AS355 ale Eurocopter.

Aceeasi opinie o are si colonelul in rezerva Evgheni Matveev, interogat de agentia Interfax. Potrivit acestui expert, licitatia exclude orice concurenta, in conditiile in care caracteristicile solicitate corespund aparatelor produse de Eurocopter.

El a subliniat ca alegerea acestui furnizor a fost decisa de mult timp, deoarece data de livrare a elicopterelor, fixata pentru 25 noiembrie, implica faptul ca aparatele au inceput deja sa fie fabricate.

Moscova se orienteaza din ce in ce mai mult spre importuri pentru a se echipa in domeniul apararii.

In iunie 2011, Moscova si Parisul au semnat contractul pentru vanzarea a doua nave de razboi de clasa Mistral, in valoare de peste un miliard de euro. La sfarsitul lui 2011, ministerul rus al Apararii a comandat constructorului italian Iveco 60 de vehicule blindate, care vor fi asamblate in Rusia.

Luni, premierul rus Vladimir Putin, care va candida la prezidentialele din 4 martie, a publicat un lung articol in care a promis o reinarmare "fara precedent" a tarii.

"Sunt convins ca orice cumparare de armament sau echipament militar nu se poate substitui propriei noastre productii de armament si ca aceasta nu va servi decat pentru a primi tehnologii si know-how", a spus acesta.