Amenintarea insurgentilor islamisti somalezi la adresa Marii Britanii "este reala" si "se poate inrautati daca nu i se acorda atentie", a declarat miercuri premierul britanic David Cameron, cu o zi inainte de o conferinta internationala asupra situatiei din Somalia, relateaza AFP.

"Amenintarea la adresa securitatii este reala, ea este considerabila", a declarat Cameron intr-un interviu pentru BBC.

Premierul britanic a declarat ca se teme ca "tineri britanici de origine somaleza sunt intoxicati" de propaganda miscarii shebab, insurgenti islamisti care poarta un razboi impotriva fragilului Guvern de tranzitie din Somalia.

Aceasta amenintare "are la baza faptul ca (membrii miscarii) shebab s-au alaturat in mod public Al-Qaida si incurajeaza un jihad violent nu numai in Somalia, dar si in exteriorul" acestei tari, a precizat Cameron.

Un diplomat britanic de rang inalt a anuntat recent ca "un numar substantial" de britanici figureaza printre militantii straini antrenati in taberele miscarii shebab din Somalia. Institutul londonez RUSI a apreciat ca este vorba despre aproximativ 50 de persoane.

"Exista deci o amenintare terorista in prezent, iar daca nu i se acorda atentie, aceasta (situatie) s-ar putea inrautati", a subliniat premierul britanic.

Cameron urmeaza sa deschida joi, la Londra, o Conferinta internationala asupra situatiei din Somalia la care vor participa reprezentanti ai unui numar de peste 40 de Guverne. Aceasta tara se confrunta de 20 de ani cu un razboi civil.