​Statele Unite sprijina apelurile facute de Crucea Rosie pentru oprirea violentelor din Siria, cu scopul de a permite trimiterea de ajutoare in zonele cele mai afectate, relateza BBC. Casa Alba a declarat ca "actiunile reprobabile" ale guvernului Siriei impiedica ajutoarele sa ajunga la oameni. Reprezentantii Crucii Rosii negociaza cu ambele parti in vederea obtinerii unui armistitiu de cel putin doua ore zilnic.

Intre timp, activistii sirieni spun ca cel putin 80 de persoane au fost ucis in ciocnirile violente din ultimele zile, in special in nordul Siriei. Martorii au declarat, de asemenea, ca fortele loiale presedintelui Bashar Al-Assad si-au intensificat atacurile asupra zonelor ocupate de rebeli din orasul Homs.

"Actiunile reprobabile ale regimului Assad, violenta brutala perpetuata de liderul sirian impotriva propriului popor ne-a adus in aceasta situatie, in care ajutoarele umanitare sunt insuficiente, fiind nevoiti astfel sa luam masuri", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jim Carney.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a afirmat ca Washington-ul doreste incetarea completa a violentelor. "Daca o pauza este cel mai bun lucru pe care il putem face, evident ca ne dorim sa obtinem ajutoare umanitare si vrem ca organizatiile internationale sa poata trimite ajutoarele celor care sufera in urma atacurilor lui Assad", a precizat Nuland.

Intrebata despre posibilitatea inarmarii rebelilor, Victoria Nuland considera ca "nu are rost sa se contribuie acum la militalizarea Siriei", insa a admis ca s-ar putea recurge la astfel de masuri in cazul in care Bashar Al-Assad nu cedeaza presiunilor internationale.