Rusia a crescut vanzarile de arme catre Siria in pofida acuzatiilor ca armele distribuite contribuie la mentinerea liderului sirian Bashar al-Assad la putere, relateaza Reuters.

Cel mai mare importator de arme al Siriei a vandut in 2011 guvernului de la Damasc arme in valoare de aproximativ 1 miliard de dolari. In acelasi timp, vanzarea de armele de calibru mic, mai greu de contorizat, a crescut dupa izbucnirea revoltei impotriva regimului lui al-Bashar, sustin fosti oficiali guvernamentali sirieni care au dezertat, citati de agentia de presa britanica.

In ianuarie, vasul rusesc Chariot, incarcat cu arme si munitie, si-a oprit radarele si a navigat in Siria. Transportul a fost facut astfel incat sa nu atraga atentia puterilor vestice, frustrate de refuzul Rusiei si al Chinei de a sustine o rezolutie ONU privind violentele din Siria.

Tarile occidentale au lasat si ele de inteles, citand violentele din tara, ca ar fi dispuse sa aprovizioneze cu arme opozitia siriana. Unii analisti sustin insa ca o astfel de miscare ar creste creste posibilitatea izbucnirii unui razboi civil.

Moscova a acuzat Occidentul de impartialitate si a declarat ca armele pe care le-a vandut Siriei nu au fost folosite de loialistii lui al-Assad impotriva oponentilor.

Soldati rebeli si fosti oficiali care au dezertat din guvern sustin insa ca afacerile cu arme de calibru mic dintre Moscova si Damasc sunt infloritoare si ca administratia siriana si-a dublat bugetul militar in 2011 ca sa acopere platile pentru armele necesare pentru ofensiva impotriva oponentilor.

"As spune ca, in medie, fondurile [n.r. pentru cheltuielile Ministerului sirian al Apararii] au fost dublate in 2011", a declarat Mahmoud Haj Hamad Suleiman, fost membru al Ministerului sirian al Apararii care a dezertat in ianuarie 2012.

Acesta a declarat telefonic, de la Cairo, pentru pentru agentia britanica de presa, ca armele rusesti reprezentau 50% din totalul tranzactiilor inainte ca al-Assad sa inceapa ofensiva impotriva protestatarilor. China si Coreea de Nord asigurau 30% iar Iranul si alti furnizorii, alte 20%, a afirmat Mahmoud Haj Hamad Suleiman.

Marirea bugetului pentru Aparare s-a facut prin reducerea cu pana la 30% a fondurilor acordate altor ministere precum cel pentru Educatie si cel pentru Sanatate, a explicat Suleiman. "Inainte de revolta, Rusia vindea arme Siriei intr-o maniera limitata. Recent, Rusia a inceput sa furnizeze mai multe arme. [...] Din cate stiu, Rusia livreaza lunar", a declarat acesta referindu-se la livrarile facute anterior plecarii sale din Siria.

Datele Reuters arata ca cel putin 4 nave cargo au parasit, incepand cu luna decembrie, portul Oktiabrsk - port folosit de exportatorul de arme Rosoboronexport pentru livrari - indreptandu-se catre portul sirian Tartus.

Celor patru li se adauga nava Chariot si o ambarcatiune ruseasca ancorata la mijlocul lunii ianuarie, din cauza vremii nefavorabile, in portul Limassol din Cipru. Desi a promis ca isi va modifica traseul pentru a respecta embargoul armelor impus de UE, nava si-a mentinut directie navigand spre Siria.

Reuters mai scrie ca, potrivit unei surse cipriote, nava era incarcata cu munitie iar potrivit unei surse din fortele de securitate europene, nava avea la bord munitie si pusti cu luneta de tipul celor folosite din ce in ce mai des de armata siriana impotriva opozitiei.

Autoritatile de la Damasc au fost clienti loiali ai armelor rusesti inca din timpul razboiului arabo-israelian din 1973 in care Siria a folosit arme sovietice iar Israelul a fost aprovizionat, in mare parte, de SUA.