​Peste 2.000 de afgani au protestat marti in fata bazei aeriene Bagram, una dintre principalele baze americane din Afganistan, dupa ce biroul guvernatorului provinciei Parwan a anuntat ca trupele straine au eliminat necorespunzator mai multe obiecte religioase printre care exemplare ale Coranului, au informat oficiali afgani citati de Reuters.

Protest afgan in fata bazei militare BagramFoto: Agerpres/AP

Protestatarii au scandat sloganuri anti-americane si au aruncat cu pietre. "Sunt intre 2000 si 3000 de protestatari; se arunca cu pietre in baza militara si se scandeaza «Jos cu strainii!»", a declarat Rahman Sayedkhili, un oficial din politia provinciei Parwan unde este localizata baza militara americana.

Elicoptere americane au tras rachete de semnalizare in incercarea de a dispersa multimea adunata in fata bazei militare, a relatat un reporter Reuters prezent la fata locului.

Roshna Khalid, purtatorul de cuvant al guvernatorului provinciei, a anuntat, citand relatari ale muncitorilor locali, ca mai multe exemplare ale Coranului au fost arse in baza aeriana Bagram, pozitionata la nord de capitala Kabul. "In general, muncitorii ridica gunoiul si au gasit ramasite ale Coranului", a declarat Roshna Khalid.

Comandantul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) din Afganistan, generalul american John Allen, a incercat sa controleze reactia publica. Incidentul se poate dovedi a fi un dezastru pentru relatiile publice mai ales in contextul in care trupele NATO incearca sa stabilizeze tara in vederea retragerii din 2014.

"Cand am aflat de aceste actiuni, am intervenit imediat si le-am pus punct. Materialele recuperate vor fi gestionate cu grija de autoritatile religioase corespunzatoare. […] Nu au fost, sub nici o forma, facute cu intentie", a precizat generalul John Allen intr-un comunicat si intr-un material video postat pe site-ul ISAF.

Baza Bagram este si centru de detentie pentru afganii retinuti de fortele americane. Inchisoarea din Bagram reprezinta un punct sensibil pentru afgani din cauza relatarilor ca prizonierii suspectati ca sunt talibani sunt torturati. Presedintele afgan Hamid Karzai a solicitat ca prizonierii sa fie transferati fortelor de securitate afgane.

La sfarsitul lunii martie 2011, un pastor american a ars un Coran in Florida provocand trei zile de proteste pe tot intinsul Afganistanului. Unsprezece persoane, dintre care 7 angajati ai ONU, au fost ucise cand protestatarii au luat cu asalt un birou al Natiunilor Unite din orasul nordic Mazar-i-Sharif. O alta demonstratie, din orasul Kandahar, s-a soldat cu moartea a 9 persoane si ranirea a altor 80.​

Citeste si: