Guvernul de la Teheran va actiona preventiv impotriva dusmanilor in cazul in care considera ca interesul national al Iranului este pus in pericol, a declarat marti seful adjunct al fortelor armate ale republicii islamice citat de agentia de stiri semioficiala Fars, relateaza Reuters.

"Strategia noastra actuala este ca, in cazul in care consideram ca dusmanii nostri vor sa puna in pericol interesul national al Iranului si decid sa faca acest lucru, vom actiona fara sa asteptam miscarea lor", a declarat adjunctul fortelor armate iraniene pentru agentia Fars.

Pe de alta parte, autoritatile de la Teheran s-au declarat dispuse sa discute cu marile puteri despre programul nuclear, precizand, in acelasi timp, ca subiectul nu prezinta "puncte negociabile", a declarat marti purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian Ramin Mehmanparast, citata de AFP.

Noile puncte ce vor fi dezbatute de Iran si Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) includ si "problema activitatilor nucleare", a declarat Mehmanparast. "Dar nu cred ca exista chestiuni negociabile cu privire la activitatile nucleare" ale Iran, care se inscriu in "dreptul de a detine tehnologie (nucleara) pentru scopuri pasnice", a adaugat purtatorul de cuvant.

Iranul a fost de acord saptamana trecuta cu propunerea Grupului 5+1 de a relua negocierile centrate pe programul nuclear controversat derulat de administratia de la Teheran.

Guvernul de la Teheran resimte din ce in ce mai tare presiunea comunitatii internationale care ameninta cu izolarea economica. Statele occidentale incearca sa blocheze exporturile de petrol ale Iranului insa guvernul de la Teheran a afirmat ca va raspunde inchizand Stramtoarea Ormuz.

Reactiile oficialilor iranieni urmeaza declaratiei facute duminica seara de seful Statului Major israelian, generalul Benny Gantz, potrivit caruia Israelul va lua singur o decizie in ceea ce priveste Iranul.

Iranul, amenintat de lovituri militare israeliene, a initiat luni "mari manevre pentru a intari apararea anti-aeriana" a punctelor sale "sensibile si in mod special nucleare", potrivit agentiei oficiale IRNA, care citeaza comandamentul de aparare anti-aeriana.

Pe de alta parte, Israelul este supus unor presiuni considerabile din partea Statelor Unite si a europenilor pentru a nu ataca Iranul si pentru a acorda o sansa sanctiunilor internationale menite sa constranga Teheranul sa renunte la programul sau nuclear.

Citeste si: