Vicepresedintele chinez, Xi Jinping, a incheiat luni o vizita de trei zile in Irlanda, in cadrul unui forum dedicat investitiilor si comertului, informeaza AFP. Prin aceasta vizita, autoritatile de la Dublin spera sa poata oferi Chinei o "poarta de intrare" economica catre Uniunea Europeana si Statele Unite.

Dupa ce Xi Jinping a fost saptamana trecuta in Statele Unite, acesta a continuat cu vizita in Irlanda, iar apoi urmeaza sa se opreasca in Turcia.

"Noi ne dorim ca statul chinez sa ne priveasca ca pe un pod sau ca pe o poarta de intrare, cu un pontential nu doar pentru investitii, ci si pentru oportunitatile de parteneriate cu investitorii din Statele Unite", a afirmat luni vicepremierul irlandez, Eamon Gilmore.

"O mare parte din diaspora noastra este in Statele Unite, iar aceasta legatura dintre Irlanda si America permite construirea unor capete de pod in Irlanda pentru numeroase intreprinderi americane care isi desfasoara activitatea in Europa", a adaugat acesta.

Inainte de a prezida forumul economic, la care au fost asteptate in jur de 250 de societati irlandeze si chineze, Xi Jinping s-a intalnit luni si cu presedintele Irlandei, Michael Higgins.

"China considera Irlanda un potential partener pentru a face afaceri. Sper ca acest lucru sa se observe in investitii si in crearea de noi locuri de munca", a declarat Higgins la radio RTE. Irlanda are in acest moment o rata a somajului de aproximativ 14 procente.

Tara incearca sa isi revina dupa criza economica si financiara, care a obligat Irlanda, in toamna anului 2010, sa apeleze la Uniunea Europeana si la FMI pentru un ajutor financiar de 85 miliarde de euro si sa ia masuri drastice pentru scaderea deficitelor bugetare.