Iranul, amenintat de lovituri militare israeliene, a lansat luni "mari manevre pentru a intari apararea anti-aeriana" a siturilor sale "sensibile si in mod special nucleare", potrivit agentiei oficiale IRNA, care citeaza comandamentul de aparare anti-aeriana.

Aceste exercitii de patru zile vor avea loc "in jumatatea de sud a tarii", in zona Golfului, spune IRNA, care adauga ca manevrele vor include o larga panoplie de rachete, sisteme radar si aviatie, precizeaza AFP.

Manevrele, botezate "Sarollah" ("Razbunarea lui Dumnezeu") au fost anuntate in conditiile in care Israelul si-a multiplicat in ultimele saptamani aluziile legate de o posibila lovitura militara impotriva siturilor care adapostesc programul nuclear iranian.

Un astfel de atac ar putea avea loc, potrivit expertilor, in partea de sud a tarii.

Aceste exercitii anuntate de Iran vizeaza intarirea coordonarii intre fortele comandate de Gardienii Revolutiei, garda pretoriana a regimului, care controleaza in special rachetele, si cele care tin de armata traditionala.

Israelul, presat sa nu atace Iranul si sa astepte rezultatele sanctiunilor internationale

Pe de alta parte, Israelul este supus unor presiuni considerabile din partea Statelor Unite si a europenilor pentru a nu ataca Iranul si pentru a acorda o sansa sanctiunilor internationale menite sa constranga Teheranul sa renunte la programul sau nuclear.

Aceasta campanie s-a tradus in ultimele zile prin trimiterea in Israel a lui Tom Donilon, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american Barack Obama.

Donilon a discutat duminica doua ore cu premierul israelian Benjamin Netanyahu si s-a intalnit luni cu ministrul Apararii, Ehud Barak, a carui atitudine in criza iraniana ingrijoreaza, potrivit cotidianului Haaretz, Statele Unite.

Ehud Barak, numarul doi, de facto, in guvernul israelian, a fost "convocat" saptamana viitoare la Washington, potrivit presei israeliene, in conditiile in care Benjamin Netanyahu are programata o vizita importanta in Statele Unite la inceputul lui martie.

"Israelul este supus presiunilor din toate orizonturile. Americanii nu vor mai ales sa fie surprinsi si sa fie pusi in fata faptului implinit al unui atac israelian", a declarat, pentru AFP, un inalt oficial israelian, sub protectia anonimatului.

"Ne spun sa dam dovada de rabdare pentru a putea vedea daca sanctiunile internationale impotriva Teheranului vor functiona", a adaugat acesta.