Israelul va lua singur o decizie in ceea ce priveste Iranul, a declarat duminica seara seful Statului Major israelian, generalul Benny Gantz. Declaratiile Israelului au loc intr-un moment in care consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american Barack Obama si-a inceput vizita in Israel, transmite AFP.

"Israelul este garantul principal al propriei sale securitati. Acesta este rolul nostru ca armata. Statul Israel trebuie sa se apere singur", a declarat generalul israelian intr-un interviu acordat televiziunii publice.

Seful Statului Major israelian a acordat in weekend o serie de interviuri mai multor posturi de televiziune in care a abordat, cu precadere, criza iraniana. Iesirile publice survin in contextul vizitei pe care consilierul american pentru securitate nationala, Tom Donilon, a inceput-o sambata in Israel. Presedintia americana a anuntat ca, in cadrul vizitei, consilierul american va avea consultari cu inalti responsabili ai statului evreu pe subiecte precum Iranul, Siria si alte chestiuni referitoare la securitatea din regiune.

Potrivit generalului Gantz, Iranul nu este doar o "problema israeliana" ci o problema regionala si mondiala".

La randul sau, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a cerut comunitatii internationale sa inaspreasca sanctiunile impotriva Iranului, inainte ca tara sa intre intr-o "zona de imunitate", care i-ar permite sa devina invulnerabila in fata unor lovituri date programului nuclear.

"Trebuie sa acceleram ritmul impunerii sanctiunilor" contra Iranului, a declarat ministrul Apararii in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Tokyo.

"Comunitatea internationala trebuie sa oblige Iranul sa se intrebe: Suntem gata sa platim pretul izolarii de catre majoritatea, daca nu intreaga lume, sau ar trebui sa ne decidm sa punem punct eforturilor nucleare", a afirmat ministrul israelian.

Seful Statului Major inter-arme al SUA, generalul Martin Dempsey, a declarat intr-un interviu transmis duminica de CNN, ca lansarea unei actiuni militare impotriva Iranului, drept raspuns la programul nuclear, ar fi o miscare "prematura", scrie AFP. Acesta a precizat ca trebuie mai intai data o sansa de reusita sanctiunilor economice si ca Washington si aliatii sai ar trebuie sa fie mai bine pregatiti pentru o optiune militara.

"Cred ca ar fi prematur sa se ia o singura decizie care sa indice ca a sosit timpul pentru o interventie militara", a precizat generalul Dempsey adaugand ca "sanctiunile economice si cooperarea internationala stransa in jurul sanctiunilor incep sa aiba efect".

Generalul american a subliniat ca, daca Occidentul ar alege calea militara, ar trebui sa fie bine pregatiti. "Ce vreau sa spun, practic, este ca trebuie sa fim bne pregatiti. […] Iar acest lucru include, in primul rand, pentru moment, sa fim gata din punct de vedere defensiv", a precizat seful Statului Major inter-arme al SUA.