Pe calatorii de pe aeroportul din Frankfurt am Main ii asteapta luni, 20 februarie, si in cursul saptamanii viitoare anularea a noi sute de zboruri. Greva controlorilor de trafic a inceput joia trecuta si a fost continuata vineri. Zborurile anulate au afectat mai multe companii, Lufthansa si Kranich-Airline au anulat peste 250 dintre zborurile lor. Greva incepe la ora 5.00 si va fi continuata pe tot parcursul zilei si noptii de luni.

Greva pe aeroportul din FrankfurtFoto: Agerpres/AP

Pentru prevenirea haosului pe aeroport, calatorilor li se cere intelegere si rabdare. Un purtator de cuvant al Lufthansa a declarat ca "vor avea loc destule zboruri, mai ales cele la mare distanta". Traficul intern si cel inspre Vestul si Estul Europei vor fi insa, in continuare, afectate.

Sindicatul Sigurantei de Zbor (GdF) a anuntat cea de-a treia zi de greva, stire difuzata de agentiile de presa germane. Presedintele GdF Markus Siebers a declarat, citat de Reuters: "Vor fi luate cu siguranta si alte masuri. Ziua de luni nu va fi ultima, de greva. O vom tine asa, timp de saptamani". GdF a chemat la greva angajatii din cadrul centralei de dirijare a traficului aerian, precum si pe controlorii si disponentii de la sol. Acestia isi vor inceta munca luni, de la ora 5.00, pana marti la ora 5.00.

Desi numarul lor nu e mare, raportat la cei 70.000 de angajati ai aeroportului din Frankfurt, demonstratia lor de forta arata cum un numar mic de specialisti poate pune in dificultate traficul de pe un mare aeroport. Cu peste 1.300 de decolari si aterizari zilnice, aeroportul din Frankfurt se situeaza pe locul al doilea din Europa, dupa London Heathrow. Odata cu deschiderea celei de-a patra piste de aterizare, solicitarea controlorilor de la sol a sporit. Salarizarea acestora a ramas insa pe loc.

Conflictul dintre sindicatul GdF si Fraport AG - care administreaza aeroportul din Frankfurt -, nu e nou, dureaza de luni de zile. GdF cere mariri substantiale de salarii, pentru cei 200 de controlori. Fraport considera pretentiile sindicatului nejustificate, acestea s-ar ridica, in unele cazuri, pana la cresteri salariale de 70%. GdF vorbeste insa de un volum total de cresteri salariale de aprox. 5%. Mediatorul Ole von Beust, fost primar al Hamburg-ului, n-a reusit sa-i aduca pe oponenti din nou la masa discutiilor.

Seful patronatului, Dieter Hundt, a criticat atitudinea grevistilor, care, in opinia sa, "profita de sentinta Tribunalului Federal al Muncii din vara lui 2010, prin care instanta a dat un semnal de renuntare la unitatea tarifara salariala". "Daca legiuitorul nu actioneaza rapid, pentru restabilirea acestei unitati, exista riscul unui precedent", a zis Hund pentru Bild am Sonntag.

Dupa primele negocieri esuate la inceputul lunii februarie, Lufthansa si Fraport au incercat sa se pregateasca de greve, scolind inlocuitori pentru controlorii de trafic de la sol si disponenti. In cele doua zile de greva, pierderile suferite de Fraport au fost evaluate la aproape 4 milioane de euro, iar cele ale Lufthansa - desi neconfirmate de companie -, la cca. 40 de milioane de euro.

La sfarsitul saptamanii, traficul pe aeroportul din Frankfurt s-a desfasurat normal, insa din cauza reprogramarilor, "circa 20 de zboruri au fost zilnic anulate", scrie Spiegel. Joi si vineri, la ghiseele din aeroport au fost facute nenumarate reprogramari de zbor si inlocuirea unor bilete pentru zborurile interne cu bilete de tren. In cursul saptamanii viitoare, calatorii trebuie sa se astepte la masuri similare si li se recomanda sa se informeze din timp, despre posibilitatile lor de calatorie in zilele afectate de greva.