Aproximativ jumatate dintre francezi (49%) considera ca Franta ar putea sa se confrunte in perioada urmatoare cu o situatie asemanatoare cu cea Grecia, aflata in pragul falimentului, releva un sondaj IFOP publicat de Sud-Ouest Dimanche, informeaza Mediafax. Rezultatele s-au imbunatatit comparat cu cele inregistrate in luna noiembrie, cand 57% dintre francezii intervievati estimau ca este posibil sa experimenteze o situatie ca cea din republica elena.

Potrivit sondajului:

  • 17% dintre persoanele intervievate considera ca "sigur" Franta ar putea cunoaste o situatie similara;
  • 32%  au raspuns "probabil ca da";
  • 37% sustin ca Franta "probabil ca nu" va cunoaste o situatie similara;
  • 14% au declarat ca "sigur nu".

Potrivit rezultatelor inregistrate de un sondaj anterior, realizat in luna noiembrie 2011, 57 % dintre francezi estimaiu ca ar putea ajunge intr-o situatie asemanatoare cu a Greciei. Sondajul recent realizat arata ca proportia francezilor convinsi ca un scenariu grec nu ar putea "cu siguranta" sa i se intample Frantei a crescut cu 12% in trei luni (de la 2% in noiembrie la 14 la suta in prezent), precizeaza publicatia franceza.

Sondajul mai arata ca 70% dintre simpatizantii UMP (partidul de guvernamant) vad un scenariu pozitiv pentru Franta in timp ce 54% din simpatizantii stangii si 82% din cei ai Frontului National cred ca scenariul unei crize asemanatoare Greciei este posibil pentru tara lor.

Sondajul a fost realizat online, in perioada 16-17 februarie, pe un esantion format din 1.007 persoane reprezentative pentru populatia franceza cu varste peste 18 ani.