Arhiepiscopia Catolica din Quebec a luat, vineri, apararea melodiei "L'Hymne a l'amour" ("Imn inchinat iubirii"), pe versuri de Edith Piaf si interpretata de indragita cantareata. Arhiepiscopia a publicat, in doua jurnale, insertii cu fraza "Dumnezeu ii reuneste pe cei ce se iubesc", vers cenzurat de un profesor de muzica din Quebec in incercarea de a evita abordarea unei teme religioase in clasa, relateaza AFP.

Profesorul din orasul Sorel-Tracy a hotarat sa pregateasca melodia, impreuna cu elevii sai cu varste de 10 ani, pentru spectacolul de sfarsit de an insa a taiat ultimul vers, "Dieu reunit ceux qui s'aiment" ("Dumnezeu ii reuneste pe cei ce se iubesc"), pentru a evita o discutie pe teme religioase. Decizia a starnit reactii chiar si la nivel ministerial, informeaza agentia de presa canadiana The Canadian Press citata de Yahoo News.

Fraza in discutie este "foarte draga parohiilor Bisericii Catolice din Quebec [...] chiar daca nu este atasata unei anumite forme religioase", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei semnat de purtatorul de cuvant al institutiei Jasmin Lemieux-Lefebvre. Arhiepiscopia precizeaza ca versul "exprima doar" ideea unui Dumnezeu bun care doreste ca oamenii sa fie fericiti. "Evident Dumnezeu nu detine monopolul asupra actiunii de a-i reuni pe cei care se iubesc, insa multi dintre cei care se iubesc spera intr-un Dumnezeu care sa ii uneasca", se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Arhiepiscopia a postat pe site si un link catre o inregistrare cu Edith Piaf interpretand cunoscuta melodie dedicata boxeurului francez Marcel Cerdan, iubitul cantaretei. Cerdan a murit intr-un accident de avion in octombrie 1949, la o luna dupa ce Edith Piaf a interpretat pentru prima data melodia. Cantecul a fost inregistrat in luna mai 1950.

Biserica Catolica din Quebec ia adesea astfel de intitiative in incercarea de a se apropia de comunitate. Cu o saptamana in urma, Arhiepiscopia din Montreal a lansat un anunt prin care le-a cerut oamenilor sa se roage pentru echipa locala de hochei pe gheata, aflata in pericol de a nu se califica in fazele eliminatorii ale Ligii Nord-Americane de hochei (NHL).