Ora 12:06:Presedintele Germaniei, Christian Wulff, si-a anuntat vineri demisia din functie, din cauza scandalului de coruptie in care este implicat. Joi seara, Parchetul din Hanovra a cerut ridicarea imunitatii sefului statului. Zvonurile privind demisia lui Wulff aparusera inca de vineri dimineata, dupa ce Parchetul din Hanovra a cerut, joi seara, ridicarea imunitatii sefului statului. Cancelarul Angela Merkel urmeaza sa faca declaratii pe aceasta tema in circa o jumatate de ora.

Christian WulffFoto: Agerpres

Ora 13:27: Cancelarul german Angela Merkel a anuntat, dupa demisia lui Christian Wulff, ca intentioneaza sa poarte discutii cu opozitia pentru desemnarea unui candidat comun la presedintie. Merkel, cancelar crestin-democrat, conduce un Guvern de coalitie cu liberalii. Secretarul general al social-democratilor germani, Andrea Nahles, a primit favorabil aceasta propunere.:"Salut oferta cancelarului Angela Merkel de a gasi un candidat comun pentru functia de presedinte", potrivit Mediafax.

"Increderea cetatenilor a fost afectata. Din acest motiv, este imposibil sa imi mai exercit atributiile. Acesta este motivul pentru care demisionez", a spus Christian Wulff in declaratia de presa in care si-a anuntat demisia, potrivit AFP. El a admis ca a facut greseli, dar spune ca nu a facut acest lucru intentionat.

Scandalul in care este implicat Christian Wulff a izbucnit in luna decembrie, cand presa germana a scris ca acesta ar fi tainuit un imprumut avantajos pe care l-a luat de la sotia unui om de afaceri cu care este prieten, dar in legatura cu care Wulff negase initial ca ar fi avut vreo relatie de afaceri. Mai mult, oficialul german ar fi amenintat mai multi editori de presa cu "razboi" daca vor publica articole despre imprumutul avantajos pe care familia sa l-ar fi primit de la sotia unui prieten milionar.

Scandalul a luat proportii la inceputul lunii ianuarie, cand s-a aflat ca presedintele ii lasase, in luna decembrie, un mesaj editorului-sef al cotidianului german Bild, in care il ameninta pe acesta cu un "razboi", in cazul in care va publica dezvaluiri despre respectivul imprumut. Intre timp, si alte publicatii germane au acuzat presiuni din partea lui Wulff.

Angela Merkel este cea care l-a nominalizat pe Wulff pentru functia de presedinte in 2010. Wulff (52 de ani) este cel mai tanar presedinte din istoria Germaniei, fiind ales in functie in iunie 2010, dupa cel de-al treilea tur de scrutin, cu un scor slab, considerat la acea vreme o umilinta pentru cancelarul Angela Merkel, care l-a sustinut puternic.

In ianuarie, presedintele Wulff a acordat miercuri un interviu posturilor publice de televiziune ARD si ZDF, in care a spus ca regreta mesajele telefonice trimise editorilor de presa, dar ca nu a incercat decat sa-si apere familia si sa ceara o amanare in publicarea povestii. El a adaugat, insa, ca nu a facut nimic ilegal si ca nu intentioneaza sa demisioneze.