Doi barbati inarmati au furat zeci de artefacte de la Muzeul Arheologic din Olympia, locul de nastere al Jocurilor Olimpice si unul dintre cele mai importante muzee din Grecia, au anuntat vineri oficiali greci, citati de BBC. Primarul Thymios Kotzias a declarat ca cei doi hoti au reusit sa intre in muzeu dupa ce l-au imobilizat pe singurul agent de paza aflat de serviciu. Oficialul a spus ca au fost furate obiecte de o valoare "incalculabila", fara insa sa dea detalii. Ministrul Culturii, Pavlos Geroulanos, si-a inaintat demisia, a anuntat SkaiTV.

Agentul de paza, o femeie, a fost legat de cei doi hoti.

Potrivit site-ului ekathimerini.com, hotii au folosit ciocane pentru a sparge vitrinele si a fura mai multe exponate.

Politistii si oficialii muzeului nu au putut preciza numarul artefactelor furate, insa ekathimerini.com sustine ca ar fi vorba de cel putin 60 de obiecte.

Oficialii din domeniul sportului urmeaza sa participe la muzeul din Olympia, la 10 mai, la o ceremonie de aprindere a flacarii olimpice, pentru JO de la Londra.

Olympia se afla situat in sud-vestul Greciei.

Jaful de la Muzeul Arheologic din Olympia a venit la doar o luna dupa ce trei opere de arta, intre care una de Pablo Picasso si una de Piet Mondrian, au fost furate din Galeria Nationala din Atena. Oficiali eleni din domeniul culturii au declarat atunci ca reducerile la bugetele muzeelor au afectat masurile de securitate.

Reuters scrie ca premierul Lucas Papademos urmeaza sa decida daca accepta demisia ministrului Culturii dupa ce "vor fi cunoscute toate detaliile incidentului".

Analistii sustin ca demisia lui Geroulanos nu va destabiliza guvernul de la Atena.