Ministerul comertului din China a comunicat ca perspectiva privind investitiile straine este "sumbra", informeaza Bloomberg. Aceasta vine ca urmare a crizei datoriilor suverane din Europa si incetinirii ritmului de crestere economica, care ar putea duce la reducerea investitiilor companiilor straine pentru a treia luna consecutiv.

Investitiile straine directe atrase de China au coborat cu 0,3 procente in luna ianuarie fata de aceeasi perioada a anului trecut, la aproximativ 10 miliarde de dolari, a comunicat joi Ministerul comertului. De asemenea, importurile au scazut luna trecuta pentru prima oara dupa mai mult de doi ani, arata un raport al Departamentului Vamilor aparut pe 10 februarie.

Scaderea de investitii straine poate afecta cresterea celei de-a doua puteri economice mondiale, dupa ce si tranzactiile din sectorul imobiliar au scazut, iar profiturile s-au micsorat.

"Incertitudinea si instabilitatea economiei mondiale sunt in crestere, iar restructurarea industriei internationale este lenta. Slabirea cererii externe, cresterea costurilor de operare si dificultatile de finantare cu care se confrunta unele companii vor pune o presiune crescanda pe investitiile straine", a afirmat Shen Danyang, purtatorul de cuvant al ministerului.

Banca Populara Chineza a scazut in luna decembrie rezervele minime obligatorii ale bancilor, prima reducere de acest gen din 2008, pentru a incuraja imprumuturile si pentru a sustine cresterea. De atunci nu a mai fost facuta nicio reducere, desi analistii estimau o alta scadere a rezervelor minime inainte de sarbatoarea Noului An Chinez, de luna trecuta.

"Reducerea din decembrie a avut intentia de a stabiliza lichiditatea din sistemul bancar chinez - odata cu reducerea pozitiei bancilor straine si scaderea rezervelor valutare, care indicau iesirea fluxurilor de capital. Relaxarea monetara ar trebui sa fie precauta pe termen scurt, datorita ingrijorarilor privind inflatia si stabilitatea financiara" a spus Yao Wei, economist al Societe Generale din Hong Kong.

Banca centrala a obisnuit sa uziteze asa-numitele rate al rezervei diferentiate, conform raportului trimestrial asupra politicii monetare publicat marti, facand referire la un mecanism prin care creditorii individuali detin diferite procente din depozite ca rezerve, in concordanta cu nivelul de adecvare al capitalului si cu rata de crestere a creditarii.

Pentru chinezi sunt si vesti bune, mai multe companii americane planuind sa isi creasca investitiile in China anul acesta, conform unui sondaj efectuat de Camera de comert americana din Shanghai, publicat marti. Sondajul arata ca 77% dintre cei chestionati intentionau sa isi creasca cheltuielile, comparativ cu ponderea de 72% in anul 2011.