Iranul a anuntat, miercuri, progresele facute de programul nuclear pe care il conduce, printre acestea numarandu-se o noua generatie de centrifuge mai performante si posibilitatea de a imbogati uraniul pana la 20%. In acelasi timp, guvernul de la Teheran a precizat ca este dispus sa reia negocierile cu marile puteri, informeaza AFP.

Imbogatirea uraniului se afla in inima conflictului dintre Iran si comunitatea internationala, care se teme ca programul nuclear iranian ar putea avea obiective militare.

Televiziunea publica iraniana a difuzat miercuri in direct imagini cu introducerea unei bare de combustibil nuclear 20%, "fabricata local", in reactorul pentru cercetare din Teheran, reactor ce produce izotopi necesari pacientilor bolnavi de cancer.

La ceremonie a participat presedintele Mahmoud Ahmadinejad. Au luat parte, de asemenea, familiile mai multor cercetatori din domeniul nuclear asasinati, potrivit Iranului, de serviciile secrete americane si israeliene.

Ahmadinejad a anuntat intr-un discurs televizat ca 3000 de noi centrifuge au fost puse in functiune in centrala pentru imbogatirea uraniului de la Natanz.

"In jur de 6000 de centrifuge functionau deja, au fost adaugate alte circa 3000 de centrifuge noi, ajungandu-se la un total de 9000", a declarat presedintele iranian.

Faptul ca Iranul isi poate produce propriul combustibil nucler de pana la 20%, cu toate ca mai multi lideri europeni i-au pus sub semnul intrebarii capacitatile tehnologice, demonstreaza abilitatile in domeniul nuclear.

In 2009, Grupul G+1 (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) au propus, fara succes, ca Iranul sa furnizeze uraniu imbogatit pana la 3,5% si sa obtina, in schimb, uraniu imbogatit pana la 20%, de la Franta si Rusia, pe care sa il foloseasca pentru reactorul de cercetare.

O noua formula de schimb, in care ar fi fost implicate Turcia si Brazilia, a fost respinsa, cateva luni mai tarziu, de puterile occidentale.

Intre timp, seful agentiei iraniene pentru energie atomica, Fereydoun Abbassi Davani, a anuntat miercuri lansarea unei noi generatii de centrifuge de trei ori mai performante.

"Astazi suntem martorii punerii in functiune a primului val de 164 de noi centrifuge instalate la Natanz, centrifuge cu o capacitate de imbogatire de trei ori mai mare" decat a aoaraturii actuale, a declarat Fereydoun Abbassi Davani.

Seful agentiei nucleare iraniene a adaugat ca "acesta este un raspuns puternic la toate sabotajele facute de Occident".

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a mai anuntat miercuri ca a ordonat construirea a patru noi reactoare nucleare de cercetare destinate producerii de izotopi pentru bolnavii de cancer, informează Televiziunea de stat iraniană, citata de Mediafax.

Citeste si: