Cel putin 357 de detinuti si-au pierdut viata intr-un incendiu produs marti seara la o inchisoare din centrul statului Honduras, transmite CNN, citand un oficial de la Departamentul local de Pompieri. Incendiul a afectat cinci dintre unitatile inchisorii din Comayagua, adica mai mult de jumatate din complex.

Tragedie in HondurasFoto: Agerpres

Jose Turcios, purtator de cuvant al pompierilor, a declarat ca focul a fost stins, insa numarul total al persoanelor decedate este deocamdata necunoscut. Numarul mortilor si al celor disparuti este de 402, a anuntat un radio local.

Circa 35 de prizonieri au fost transportati la un spital local, in timp ce alti detinuti au ajuns la institutii medicale din Tegucigalpa.

Tucos a afirmat ca in inchisoarea situata la circa 75 de km de capitala Tegucigalpa se aflau 851 de prizonieri.

Oficialul a spus ca nu se cunoaste deocamdata care este cauza incendiului, insa oficialii banuiesc ca un scurtcircuit a stat la originea tragediei.

Un alt oficial din Departamentul de Pompieri, Josue Garcia, a spus ca a vazut scene "oribile" in timp ce incerca sa stinga incendiul, afirmand ca detinutii au inceput sa se revolte in incercarea de a scapa din incendiu.

Garcia a spus ca "circa 100 de prizonieri au ars de vii ori s-au sufocat in celulele lor".

"Nu i-am putut scoate afara din cauza ca n-am avut chei si nu i-am putut gasi pe gardienii care erau in posesia lor", a adaugat Garcia, citat de Reuters.

Potrivit relatarilor posturilor locale de radio, zeci de prizonieri au fost arsi de vii si nu pot fi identificati.

Un purtator de cuvant al Ministerului Securitatii a spus ca se banuieste ca multi detinuti au evadat in timpul incendiului.

Rudele detinutilor au aruncat cu pietre in politisti, incercand sa intre in inchisoare, iar fortele de securitate au tras focuri de avertisment in aer si au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

Potrivit CNN, incendiul este unul dintre cele mai grave produse vreodata intr-o inchisoare din America Latina.

Honduras are cea mai mare rata a criminalitatii din lume, iar in inchisorile supraaglomerate se produc frecvent ciocniri intre bande rivale, arata datele Natiunilor Unite.

Atentie, imagini dramatice!