Actorul american Sean Penn a acuzat Marea Britanie de colonialism si a cerut guvernului de la Londra sa inceapa negocieri cu Argentina in legatura cu Insulele Falkland, transmite The Telegraph. Tensiunile legate de arhipelagul aflat in Atlanticul de Sud au crescut incepand cu 2010, cand companii britanice au inceput sa foreze in zona, in cautare de petrol.

Sean Penn si Cristina KirchnerFoto: Agerpres

In timpul unei intalniri cu presedintele argentinian Cristina Kirchner, actorul american s-a referit la teritoriul disputat ca fiind "Insulele Malvine ale Argentinei" si a declarat ca Marea Britanie trebuie sa intre intr-un dialog supravegheat de ONU privind suveranitatea arhipelagului.

"Lumea de azi nu va tolera nici un angajament ridicol si arhaic de ideologie colonialista", a declarat Penn in timpul intalnirii, desfasurata la Buenos Aires.

"Stiu ca am venit aici intr-un moment foarte delicat din punct de vedere diplomatic intre Argentina si Marea Britanie, in legatura cu Insulele Malvine. Si sper ca diplomatii sa stabileasca un dialog sincer pentru a rezolva conflictul, caci lumea de astazi nu poate tolera demonstratii ridicole de colonialism. Calea dialogului este singura modalitate de a obtine o solutie mai buna pentru ambele natiuni", a afirmat Penn, cunoscut pentru vederile de stanga.

Telegraph afirma ca Sean Penn este un sustinator infocat al nationalismului din America Latina, el vizitand in trecut atat Venezuela, cat si Cuba.

Tensiuni in Atlanticul de Sud

Tensiunile legate de arhipelagul aflat in Atlanticul de Sud au crescut incepand cu 2010, cand companii britanice au inceput sa foreze in zona, in cautare de petrol.

Argentina a obtinut sprijinul altor natiuni sud-americane, iar presedintele Cristina Fernandez a acuzat Marea Britanie de "aroganta" si ca "ia resursele Argentinei".

In plus, situatia tensionata s-a amplificat in ultimele zile, dupa ce Printul William a inceput o misiune de sase saptamani in arhipeleagul din Atlanticul de Sud, el fiind pilot pe un elicopter de interventie in situatii de urgenta. Printul in varsta de 29 de ani, cunoscut in armata sub numele de locotenentul William Wales, urmeaza sa se intoarca in Marea Britanie inainte de aniversarea de 30 de ani a invaziei argentiniene, in luna aprilie. Unchiul sau, Printul Andrew, a fost pilot de elicopter in Marina britanica in timpul razboiului.

Marea Britanie detine insulele din jurul anilor 1830, insa Argentina a insistat ca a avut drept asupra loc cu mult inainte. In 1982, trupele argentiniene au invadat insulele, insa ele au fost recapturate de o forta expeditionara britanica dupa un razboi de doua luni in care si-au pierdut viata 649 de argentinieni si 225 de britanici.

Cei 2500 de locuitori sustin pretentiile britanice asupra insulelor, iar Marea Britanie a refuzat constant sa negocieze statutul teritoriului atat timp cat localnicii doresc sa faca parte din Regatul Unit.

Statele Unite au cerut desfasurarea de discutii intre Londra si Buenos Aires pentru rezolvarea disputei.

"Recunoastem administratia de facto a insulei de catre Marea Britanie, dar nu luam nicio pozitie in ceea ce priveste suveranitatea", a afirmat Departamentul de Stat de la Washington.