Un barbat, probabil de nationalitate iraniana, a fost ranit marti la Bangkok, dupa o serie de explozii ale caror circumstante sunt deocamdata neclare, dar pe care Israelul le-a legat imediat de atentatele din India si Georgia, acuzand Iranul, relateaza AFP.

Politia thailandeza incerca sa aresteze trei barbati fugari, dupa o explozie care a avut loc intr-o locuinta dintr-un cartier rezidential al capitalei. Unul dintre ei a aruncat un dispozitiv exploziv spre un taxi si un altul spre politie, inainte ca o explozie sa-i smulga ambele picioare.

Asupra acestuia a fost descoperit un act de identitate care lasa sa se inteleaga ca ar fi iranian. Autoritatile au anuntat ulterior ca un alt cetatean iranian a fost arestat la aeroportul international din Bangkok, dar nu au precizat daca era vorba de unul dintre ceilalti doi fugari.

A doua zi dupa atacurile impotriva personalului ambasadelor Israelului din India si Georgia, Tel-Avivul a acuzat imediat regimul de la Teheran.

"Tentativa de atac de la Bangkok arata o data in plus ca Iranul si asociatii sai continua sa actioneze prin mijloacele terorismului, iar ultimele atentate sunt un exemplu", a afirmat ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, intr-un comunicat.

"Iranul si Hezbollahul constituie surse fara sfarsit de terorism si sunt o amenintare pentru echilibrul regional si mondial", a adaugat ministrul, aflat in vizita la Singapore, dupa ce petrecuse cateva ore la Bangkok duminica.

Capitala thailandeza se afla in stare de alerta inca din luna ianuarie. Statele Unite avertizasera atunci ca exista riscul unui atentat terorist in zonele turistice, dupa arestarea unei persoane care avea legaturi cu Hezbollahul libanez.

Bangkok a precizat ca nu exista niciun element care sa lege acest atentat de avertismentul american.

"Am fost informati despre posibilitatea unui atentat dar nu stiam unde risca sa se produca", a spus Phrewphan Damapong, seful politiei thailandeze, precizand ca a fost contactata "ambasada Iranului pentru informatii".

Autoritatile au dezamorsat un al patrulea dispozitiv explozibil in interiorul locuintei. Persoana ranita a fost dusa la spital. El ajunsese in Bangkok in 8 februarie, cu avionul, din Phuket. Politia incearca acum sa determine cand a sosit in Thailanda.

Aceste evenimente intervin in contextul in care politia georgiana a dezamorsat luni un dispozitiv exploziv aflat intr-o masina a unui angajat al ambasadei israeliene din Tbilisi. Explozia unei masini-capcana la New Delhi a ranit grav un diplomat israelian.

Daca pentru Israel toate aceste atacuri poarta amprenta dusmanului iranian, New Delhi-ul a fost mai prudent.

Ministrul indian de Interne P. Chidambaram a evocat un autor "foarte bine antrenat" dar a refuzat sa se lanseze in acuzatii.

Diplomatului ranit, in varsta de 42 de ani, si sotiei atasatului Apararii al ambasadei Israelului i-au fost scoase schije metalice din mai multe organe vitale.

Alti trei indieni, printre care si soferul masinii, au fost raniti usor.

Aceste atentate coincid cu aniversarea asasinarii sefului militar al Hezbollahului siit libanez, Imad Moughnieh, in 12 februarie 2008, atribuit Israelului.

Iranul a dezmintit orice implicare in aceste atentate.