Ministerul afghan al Culturi si Informatiilor a anuntat marti ca a cerut televiziunilor locale sa vegheze ca prezentatoarele sa poarte un voal si sa se machieze mai discret, pentru "respectarea valorilor islamice si afghane", scrie AFP.

"Toate televiziunile sunt somate serios sa stopeze aparitia prezentatoarelor lor pe ecrane fara voal si cu machiaj incarcat", spune ministerul, intr-o scrisoare adresata respectivelor televiziuni.

"Ziaristele care prezinta informatii televizate trebuie si ele sa respecte valorile islamice si afghane", se arata in aceasta scrisoare, a carei copie a fost obtinuta de AFP.

"Potrivit legilor islamice, care guverneaza in Afghanistan, femeile trebuie sa apara in public cu capul acoperit. Nu trebuie sa li se vada urechile. Cele care apar la televizor sunt supuse acelorasi reguli", a comentat un purtator de cuvant al presedintiei.

Scrisoarea, care vizeaza "cateva televiziuni" in mod deosebit, este motivat de mania "consiliului ulemalelor", cea mai inalta autoritate religioasa din Afghanistan, a precizat acesta.

Zece ani dupa caderea regimului ultra-conservator al talibanilor, alungati de la putere de o coalitie condusa de SUA, conditia femeii s-a imbunatatit in Kabul si in principalele orase ale tarii, unde mai multe reprezentante ale sexului frumos indraznesc sa poarte haine mai stramte sau sa se machieze.

Dar drepturile femeilor sunt ignorate la tara, unde societatea ramane traditionalista si patriarhala.

La sfarsitul lui ianuarie, un afghan si-a omorat sotia in bataie pentru ca nascuse, pentru a treia oara, o fetita, iar el isi dorea un baiat.

Potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Oxfam si publicat in octombrie, 87% dintre femeile afghane au suferit violente fizice, sexuale, psihice, sau au fost obligate sa se casatoreasca impotriva vointei lor.