Trupele guvernamentale din Peru l-au capturat pe unul dintre liderii miscarii de gherila Sendero Luminoso (Cararea Luminoasa), a transmis agentia Andina, citata de CNN. Jose Eleuterio Flores Hala, cunoscut sub numele de Artemio, a fost ranit grav in confruntarile cu fortele de securitate peruane.

Ministrul peruan al Apararii, Alberto Otarola, a declarat ca liderul rebel "aproape ca si-a pierdut mana dreapta" din cauza ranilor de glont suferite in timpul confruntarilor.

"Sendero Luminoso nu mai reprezinta o amenintare pentru tara. E vorba de ramasite inarmate ce au o capacitate limitata de a face rau... Astazi, acest lider si toti liderii principali au fost capturati", a declarat presedintele Ollanta Humala, citat de TVPeru.

CNN afirma ca, la momentul sau de varf, Cararea Luminoasa a raspandit teroarea in tara sud-americana, printr-o campanie de atentate si asasinate carora le-au cazut victime oficiali si civili peruani.

In deceniile opt si noua ale secolului trecut, guvernul a dus o campanie violenta impotriva gherilei, care a redus semnificativ capacitatea de lupta a gruparii teroriste.

Anul trecut, Artemio a declarat ca Sendero Luminoso a fost infranta. Liderul rebel a spus atunci ca organizatia sa doreste sa negocieze o intelegere cu guvernul, care sa duca la depunerea armelor de catre membrii gherilei, in schimbul eliberarii prizonierilor.

Dupa ce trupele guvernamentale au reusit in 1992 sa-l captureze pe Abimael Guzmán, liderul miscarii, gruparea terorista a fost activa in mod sporadic.