Un atac cu bomba ce a vizat o masina a ambasadei israeliene la New Delhi a provocat luni ranirea unei persoane, in timp ce oficialii din Georgia au reusit sa impiedice producerea unui atentat similar in Tbilisi, transmite Reuters. Premierul Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul ca "se afla in spatele" atacatorilor. Agentia de presa reaminteste ca Israelul si-a pus in stare de alerta ambasadele din strainatate, in contextul comemorarii, la 12 februarie, a mortii lui Imad Moughniyeh, lider militar al gherilelor Hezbollah, ucis intr-un atentat in Damasc, in 2008. Israelul a avertizat de asemenea in legatura cu posibile acte de razbunare ordonate de regimul de la Teheran, dupa asasinarea, in ultimii ani, a mai multor oameni de stiinta ce lucrau la programul nuclear al Iranului.

Masina atacata in New DelhiFoto: AGERPRES

Potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului indian de Externe, cel putin o persoana a fost ranita in explozia ce a vizat o masina a ambasadei Israelului in New Delhi.

Victima este o femeie care nu a fost identificata inca de politia indiana. Oficialii indieni nu au oferit detalii despre starea victimei.

In acelasi timp, genistii din Tbilisi au reusit sa dezamorseze o bomba descoperita in masina unui angajat al ambasadei israeliene in Georgia.

"A existat o tentativa de atac si un atentat care a reusit, daca pot sa ma exprim astfel", a declarat luni Paul Hirschson, un purtator de cuvant al Ministerului israelian de Externe. "In ambele cazuri, oamenii vizati lucreaza la ambasadele israeliene", a spus oficialul.

Hirschson a spus ca masina din Tbilisi unde s-a gasit bomba apartine unui angajat al ambasadei israeliene.

Oficialul a declarat ca ambasadorul israelian in India nu a fost ranit in atentatul din New Delhi.

Netanyahu acuza Iranul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat luni Iranul ca "se afla in spatele" atacatorilor care au vizat masinile ambasadelor israeliene din cele doua tari.

Seful Executivului de la Ierusalim a legat cele doua atacuri de informatiile privind atentatele dejucate din Thailanda si Azerbaidjan, de luna trecuta. Netanyahu a spus ca responsabili pentru cele doua tentative de atentat din ianuarie sunt Iranul si "reprezentantul" sau, gherila libaneza Hezbollah.

"Iranul, care se afla in spatele acestor atacuri, este cel mai mare exportator de terorism din lume", a spus Netanyahu in fata parlamentarilor din formatiunea sa, Likud.

Reuters reaminteste ca Israelul si-a pus in stare de alerta ambasadele din strainatate, in contextul comemorarii, la 12 februarie, a mortii lui Imad Moughniyeh, lider militar al gherilelor Hezbollah.

Organizatia terorista libaneza, care este sustinuta de Iran, a promis sa razbune asasinarea lui Moughniyeh, ucis intr-un atac cu masina capcana in Damasc, in 2008. Hezbollah a acuzat Israelul ca s-a aflat in spatele asasinatului.

Israelul a avertizat de asemenea in legatura cu posibile acte de razbunare ordonate de regimul de la Teheran, dupa asasinarea, in ultimii ani, a mai multor oameni de stiinta iranieni ce lucrau la programul nuclear al Iranului (citeste si Cine ii omoara pe oamenii de stiinta iranieni?).

Nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea oamenilor de stiinta iranieni.

Israelul si Statele Unite au acuzat guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.