Osama bin Laden isi dorea ca fiii si nepotii sai sa studieze in Occident si sa traiasca linistiti, departe de calea Jihadului pe care a ales-o fondatorul miscarii teroriste al-Qaeda, a declarat cumnatul sau, intr-un interviu publicat duminica de Sunday Times si preluat de AFP.

"El le spunea copiilor si nepotilor sau: 'Mergeti in Europa sau in Statele Unite, pentru a primi o educatie buna'", a afirmat Zakaria Al-Sadah, a carui sora Amal, o yemenita, era a cincea sotie a sefului al-Qaeda, ucis in urma cu noua luni in Pakistan.

Potrivit acestuia, bin Laden era decis ca fiii sai "sa nu urmeze ca el calea Jihadului".

"Trebuie sa studiati, sa traiti in pace si sa nu faceti ce fac eu sau ce am facut eu", le spunea bin Laden, potrivit cumnatului sau.

Liderul al-Qaeda a fost ucis in mai 2011 de un comando american in casa unde se ascundea de mai multi ani, situata in Abbottabad, in nord-vestul Pakistanului.

In acest interviu, cumnatul sau spune ca cele trei sotii si noua copii care traiau cu el sunt obligati sa locuiasca intr-un apartament de trei camere, fara ferestre, in Islamabad, sub supravegherea constanta a serviciilor secrete pakistaneze.

Sunday Times publica in acest interviu o fotografie cu sase copii, facuta de Zakaria Al-Sadah, care spune ca a primit in mai multe randuri autorizatia sa ii viziteze, incepand cu noiembrie, in prezenta garzilor pakistaneze.

Acesti copii, "traumatizati" de atacul trupelor de comando, "au nevoie de un alt mediu decat de o inchisoare - indiferent ce credem despre tatal lor si de ce a facut el", spune acesta. In ceea ce o priveste pe sora sa Amal, ranita in timpul raidului, "ea nu a jucat niciun rol in ceea ce a facut sotul ei si nu trebuie pedepsita pentru asta", a adaugat el.

Potrivit sursei citate, Amal si celelalte sotii ale lui bin Laden se afla in greva foamei.

Comisia pakistaneza insarcinata cu anchetarea prezentei sefului al-Qaeda in Pakistan si circumstantele raidului american a interzis in septembrie tuturor persoanelor audiate in acest caz sa paraseasca tara.