Zeci de mii de persoane au manifestat sambata de-al lungul Europei, dar in principal in Germania, pentru a denunta acordul european ACTA privind contrafacerea pe internet, relateaza AFP.

In majoritate tineri, purtand uneori masca alb-negru cu zambetul sarcastic al lui Guy Fawkes - activist britanic din secolul al XVII-lea, devenit emblema a cyber-activistilor - manifestantii au defilat calm in marile orase europene.

In Germania, unde temperaturile oscilau intre -20 si 0 grade, in ciuda soarelui, s-au strans 16.000 de manifestanti la Munchen, 10.000 la Berlin, 5.000 la Hamburg (nord), 4.000 la Dortmund (vest), 3.000 la Frankfurt (centru) si 3.000 la Dresda (est), potrivit organizatorilor si politiei.

Vineri, Germania a anuntat ca suspenda pentru moment ratificarea acordului ACTA, precizand ca nicio decizie definitiva nu a fost luata.

Acest acord, semnat de 22 de tari membre ale UE la finele lui ianuarie, creaza norme internationale pentru protectia proprietatii intelectuale si a drepturilor de autor si isi propune sa lupte impotriva cotnrafacerii pe scara larga. Criticii afirma insa ca reprezinta o potentiala amenintare grava la adresa libertatii de expresie si a drepturilor utilizatorilor de internet.

Mobilizarea anti-ACTA a fost destul de puternica in fostele tari comuniste.

La Sofia, peste 3.000 de oameni au defilat pe strazi si in jurul sediului parlamentului, scandand "Nu ACTA" si "Mafia" si reprosand guvernului ca a actionat in secret, fara sa consulte opinia publica.

In Romania, cateva mii de oameni s-au strans in diferite orase ale tarii, in ciuda ninsorilor si a temperaturilor de -10 grade.

La Budapesta, aproximativ 400 de oameni, mobilizati de Kalozpart (Partidul Piratilor) prin reteaua Facebook, s-au strans in apropierea parlamentului ungar, afisand pancarte pe care scria "Stop Acta!".

La Vilnius, circa 600 de lituanieni protestau in fata sediului guvernului. "O consider o mare amenintare impotriva libertatii de expresie si a vietii private. Exista anumite pasaje ala tratatului care sunt prea ambigui si care lasa loc diverselor interpretari", spune unul dintre organizatori, Mantas Kondratavicius, in varsta de 21 de ani.

Aproape 6.000 de austrieci au defilat la Viena si in orasele Graz, Innsbruck si Linz. La Paris s-au strans cateva sute de oameni. "Sub acoperirea anonimatului s-a nascut revolutia", scria pe numeroase pancarte, aluzie la actiunile spectaculoase purtand sigla "Anonymous", care s-au multiplicat in ultimele saptamani in mai multe tari.