O inregistrare video filmata in seara de 13 ianuarie pe pasarela pachebotului Costa Concordia, care ii prezinta pe comandantul de bord si adjunctii sai la putin timp dupa coliziunea cu o stanca submarina in fata insulei Giglio, ar putea aduce noi elemente legate de naufragiul navei de lux, scrie AFP.

Pachebotul Costa Concordia, naufragiatFoto: Agerpres/AP

Cotidianul TG5 si televiziunea privata Canale 5 au difuzat acest film de noua minute, necunoscut pana in prezent, si al carui autor nu a fost identificat.

Imensa nava de croaziera s-a ciocnit cu o stanca, dupa care a esuat in apropiere de insula. Accidentul s-a soldat cu 32 de morti, dintre care 15 nu au fost gasiti nici acum, din totalul de 4.229 de pasageri si membri ai echipajului.

Parchetul din Grosseto care conduce ancheta in acest caz a anuntat ca intentioneaza sa intre in posesia filmului, pentru a-l studia.

In penumbra pasarelei, in care se vad luminile rosii si albastre ale aparatelor si ecranelor, comandantul Francesco Schettino si aproximativ zece colaboratori ai sai scruteaza monitoarele, telefoneaza si discuta intre ei, initial cu un calm relativ si apoi cu o nervozitate crescuta, pe masura ce noi informatii alarmante ajung la ei din sala de masini.

Este aproximativ ora 22,15, respectiv o jumatate de ora dupa coliziune.

"Motoarele nu mai raspund si se duc dracului". "Practic, este o fisura si intra apa", se aude la un moment dat.

Cineva intreaba: "Suntem in curs de deriva spre mal, la cati metri ne aflam?"

"Sa asteptam sa mai plutim inca un pic spre ape mai joase, si dupa lasam ancora si vedem ce facem".

Mai tarziu, cineva anunta: "Comandante, pasagerii au inceput sa urce singuri in salupe". Comandantul Schettino raspunde atunci simplu, in dialect napolitan "E vabbuo" ("merge, de acord").

Cu putin timp inainte de anuntul de abandonare a navei, o voce intreaba, disperata: "Ce ne facem, ce ne facem?"