Bilantul frigului care devasteaza Europa de peste zece zile a depasit sambata, dupa o noua noapte glaciala, 600 de morti, majoritatea in estul continentului, in timp ce situatia din Italia incepe sa se amelioreze, relateaza AFP.

Dunarea a inghetat in totalitate in zona portului bulgar Silistra, o premiera de la iarna din 1984-1985.

Frigul a continuat sa ucida, in special in Europa de est si in Balcani. Trei oameni au murit in Serbia, aducand astfel la 40 numarul de decese in Balcanii de Sud (19 in Serbia, 11 in Bosnia, 4 in Muntenegru, 3 in Croatia, 2 in Macedonia si unu un Albania).

Peste 100.000 de persoane erau in continuare izolate in satele din Serbia si din Muntenegru, iar capitala muntenegreana Podgorica era paralizata de un strat de zapada care depasea 50 cm, un nivel niciodata atins in ultima jumatate de secol.

In Romania, opt persoane au decedat din cauza hipotermiei in ultimele 24 de ore, astfel incat bilantul victimelor a ajuns la 65 de morti, iar aproximativ 30.000 de persoane, un numar redus la jumatate fata de ziua precedenta, erau in continuare izolate de mormanele de zapada inghetate.

In Ucraina, autoritatile au incetat sa comunice zilnic bilantul victimelor. Ultimul bilant oficial, publicat marti, vorbea de cel putin 135 de victime, facand din Ucraina tara cea mai afectata de valul de frig.

In Polonia, temperaturile au ucis 82 de persoane de la inceputul valului de frig.

In Rusia, 46 de oameni si-au pierdut viata de la inceputul lunii februarie.

Frigul a ucis 24 de oameni in Lituania, 10 in Letonia si unul in Estonia.

In Cehia, unde sunt asteptate temperaturi de pana la -40 grade C in munti si de -25 grade C la Praga, au murit cel putin 25 de oameni. 16 persoane au decedat in Ungaria si cinci in Slovacia.

Bulgaria, unde frigul a ucis 30 de oameni in ultimele zece zile, a stopat vineri exporturile de electricitate, in conditiile in care are nevoie de intreaga sa capacitate de productie pentru a raspunde nevoilor nationale.

Si Grecia a inregistrat cinci morti.

In Italia, unde valul de frig a ucis deja 45 de oameni, precipitatii intense cadeau in continuare sambata dimineata in mai multe regiuni. Dar Roma, acoperita de o manta de zapada pentru a doua oara intr-o saptamana, a reusit sa faca fata de aceasta data fara dificultati vremii nefavorabile.

Sambata dimineata, autobuzele, tramvaiele si metroul circulau aproape normal in capitala, in contrast cu haosul total provocat de caderile de zapada de la finele saptamanii trecute.

In Franta, doua noi victime au fost inregistrate vineri seara, astfel incat bilantul a ajuns la 14 morti in ultimele 11 zile.

Valul de frig afecteaza si nordul Africii, in special Algeria, unde 46 de oameni au murit din cauza frigului intr-o saptamana. Locuitorii exasperati au inceput sa blocheze drumurile in timp ce autoritatile, criticate pentru lipsa de pregatire, incep sa se organizeze.