Un presupus document secret scris in germana si datat 30 decembrie 2011, care afirma ca Papa Benedict al XVI-lea va fi ucis in lunile urmatoare, a fost publicat vineri de cotidianul italian de stanga Il Fatto Quotidiano, informatia fiind imediat catalogata de Vatican drept "deliranta", relateaza AFP.

Potrivit cotidianului citat, documentul "foarte confidential" ar fi fost trimis de cardinalul columbian Dario Castrillon Hoyos secretariatului de stat si secretarului particular al lui Benedict al XVI-lea, in luna ianuarie.

Monseniorul Castrillon Hoyos s-ar fi intalnit ulterior direct cu papa, la jumatatea lunii trecute, pentru a discuta aceasta afacere.

Vaticanul a calificat in aceeasi zi documentul ca fiind "delirant si fara nicio legatura cu realitatea".

Cotidianul italian afirma ca acest document - redactat in germana, se pare, pentru a nu fi accesibil decat papei si colaboratorilor sai apropiati - reia o declaratie alarmanta pe care ar fi facut-o arhiepiscopul de Palermo Paolo Romeo, in cadrul unei vizite efectuate in China, in noiembrie anul trecut.

Paolo Romeo le-ar fi spus atunci interlocutorilor sai ca ar exista un complot si ca papa ar urma sa moara in "urmatoarele doisprezece luni". Documentul nu precizeaza participantii la acest prezumtiv complot si nici locul sau momentul in care papa ar urma sa fie asasinat.

"Este evident ca acest document contine consideratii nebunesti golite de orice realitate", a comentat purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, parintele Federico Lombardi.

"Nu neg existenta acestui document in germana, afirm doar ca nu trebuie in niciun caz luat in serios ce e scris in acest document sau crezut ca ar contine ceva adevarat", a adaugat el.

Potrivit unor afirmatii atribuite de acest document monseniorului Romeo, Benedict al XVI-lea s-ar afla in raporturi foarte conflictuale cu cardinalul secretar de Stat (numarul doi la Vatican) Tarcisio Bertone si se cauta inlocuirea acestuia. Candidatul favorit ar fi cardinalul de Milano, Angelo Scola.

Potrivit expertilor, difuzarea acestui document s-ar putea inscrie intr-o lupta surda de putere, in conditiile in care membri ai administratiei de la Vatican incearca sa provoace plecarea cardinalului Bertone.