FBI a publicat joi cele 191 de pagini ale unei anchete nu intotdeauna magulitoare despre Steve Jobs, co-fondatorul Apple decedat in octombrie, ancheta demarata in 1991, pe vremea cand acesta era propus la conducerea unei comisii prezidentiale, relateaza AFP.

Steve JobsFoto: Apple.com

Ancheta dezvaluie ca legendarul sef al grupului californian a fost tinta unei alerte cu bomba in 1985, ca a luat droguri in tinerete, ca isi neglija fata nascuta in afara casatoriei si ca "deforma realitatea pentru a-si atinge scopurile".

Dar aceasta ancheta, bazata pe zeci de discutii cu prietenii, colegii si apropiatii lui Steve Jobs, arata ca acesta era un lider "stralucit" pe care majoritatea persoanelor interogate "il recomanda pentru ocuparea unui post de incredere si de raspundere".

Steve Jobs era atunci candidat pentru sefia Consiliului prezidential pentru promovarea exporturilor americane, sub presedintia lui George Bush tatal.

In paginile FBI publicate pe site-ul sau de internet in virtutea legii privind libertatea de informare, la cererea Wall Street Journal, se poate citi ca "mai multe persoane au pus in discutie cinstea lui Jobs, declarand ca modifica adevarul si deforma realitatea pentru a-si atinge scopurile".

O persoana interogata afirma ca era vorba de "un individ care inseala, care nu a fost niciodata complet franc, deplin cinstit".

Dar un altul remarca faptul ca Steve Jobs, decedat la varsta de 56 de ani in urma unui cancer la pancreas, isi conducea "afacerile de o maniera onorabila" si ca niciodata nu l-a vazut "exprimand partizanate". O alta persoana vorbeste despre "integritatea" sa si de "marele sau simt moral". Un cunoscut il descrie drept un om "extrem de inteligent, un adevarat lider care a facut diferenta in industria informaticii".

Steve Jobs, care a fost "indisponibil timp de trei saptamani" pentru a raspunde intrebarilor FBI, a consumat droguri in liceu si la universitate, fiind mentionate marijuana, hasis si LSD.

Mai multe discutii pomenesc despre o fata pe care Steve Jobs ar fi avut-o in afara casniciei cu o prietena din liceu, afirmand ca seful Apple a neglijat mult timp, daca nu chiar a "abandonat" copilul, inainte de a-i veni in ajutor "mai recent".

Steve Jobs a fost si tinta unei alerte cu bomba, in 1985, cand un necunoscut a telefonat la Apple afirmand ca patru dispozitive explozibile au fost amplasate la locuinta lui Steve Jobs, solicitand un milion de dolari. In cele din urma, nicio bomba nu a fost descoperita.