Curtea de Apel de la Atena a respins joi cererea de eliberare conditionata a egumenului Manastirii Vatoped din Sfantul Munte Athos, arhimandritul Efrem, care se afla in arest preventiv de la sfarsitul lunii decembrie in inchisoarea Korydallo din capitala elena. Parintele Efrem a solicitat la 30 ianuarie comutarea detentiei sale preventive in eliberare conditionata, facand referire in cererea sa la ''starea sanatatii sale si la faptul ca locul sau de resedinta este cunoscut si, prin urmare, nu poate fi banuit ca ar putea sa fuga din tara'', scrie Agerpres.

In cererea sa, parintele Efrem a evocat din nou nevinovatia sa in cazul schimbului de proprietati imobiliare dintre manastire si statul grec.

Judecatorul Irini Kalou, care a condus ancheta in acest dosar, a motivat decizia sa de respingere a cererii egumenului Efrem prin faptul ca ''nu exista premise legale pentru eliberarea din arest a arhimandritului''. Judecatorul a luat o astfel de decizie, desi procurorul Panayiotis Mantzunis se pronuntase pentru eliberarea conditionata a parintelui Efrem in schimbul unei cautiuni de 200.000 de euro si interzicerii iesirii din tara.

In timpul anchetei preliminare, judecatorul Irini Kalou s-a pronuntat pentru arestarea arhimandritului sub acuzatia de ''spalare de bani si marturie mincinoasa''.

Consiliul Curtii de Apel de la Atena a decis la 23 decembrie arestarea preventiva a egumenului pana la inceperea procesului, a carui data nu a fost anuntata. Conform legislatiei elene, detentia preventiva nu poate depasi un an si jumatate.

Potrivit presei elene, dupa decizia de joi a Curtii de Apel prin care a fost respinsa eliberarea conditionata a parintelui Efrem, mai exista acum posibilitatea ca o cerere similara sa fie inaintata Consiliului Curtii.

Parintele Efrem, considerat unul din cei mai cunoscuti si apreciati duhovnici din Sfantul Munte Athos, a fost arestat in ajunul Sarbatorii Craciunului si plasat in arest preventiv, fiind acuzat de comiterea unor ilegalitati intr-o afacere de schimb de terenuri intre manastire si stat, care ar fi adus mari prejudicii statului grec.

Arestarea in ajunul Craciunului a egumenului Efrem a provocat multa ingrijorare si nedumerire si a ridicat mai multe semne de intrebare in lumea crestin-ortodoxa, mai multi ierarhi din Grecia, Rusia, Bulgaria, Romania reactionand fata de gestul autoritatilor elene.

Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei si-a exprimat la inceputul lunii ianuarie serioasa preocupare in legatura cu arestarea arhimandritului Efrem, indeosebi fata de ''momentul aducerii la cunostinta si executarii mandatului, in zilele de mare praznic ale crestinatatii, precum si fata de incalcarea sfintelor randuieli si de nesocotirea prevederilor regulamentare privind independenta administrativa a Sfantului Munte''.