Valul de temperaturi extrem de scazute a ucis in jur de 400 de oameni in Europa, in ultimele 11 zile, anunta Sky News, in timp ce AFP vorbeste despre un bilant de aproximativ 500 de victime. Cea mai scazuta temperatura din ultimele 24 de ore s-a inregistrat in regiunea Kvilda din Cehia, unde termometrele au aratat minus 39,4 grade Celsius in timpul noptii. Serviciul Meteo al ONU avertizeaza ca temperaturile extrem de scazute se vor mentine pana in luna martie.

Gerul a afectat in special zona Balcanilor, unde pe Dunare s-au format sloiuri de gheata, scrie SkyNews.

Ucraina este tara cea mai afectata, inregistrand 136 de decese din cauza gerului. In Polonia, 68 de oameni au murit de frig.

Sute de localitati din tarile europene grav afectate de valul de ger sunt izolate, nu au curent electric, liniile telefonice sunt intrerupte, iar locuitorii nu au acces la asistenta medicala.

Serviciul de Meteorologie al Organizatiei Natiunilor Unite a avertizat ca temperaturile scazute s-ar putea mentine pana in luna martie.

Valul de ger si ninsoare din ultimele saptamani, cel mai grav din ultimele decenii in Europa, ar putea dura pana la sfarsitul lunii februarie, au avertizat inca de miercuri si meteorologii din cateva tari europene, potrivit Reuters. Autoritatile trebuie sa se astepte astfel la noi decese din cauza temperaturilor extreme si o crestere a preturilor la gaze, au mai spus acestia.

"Avem incredere ca va avea loc o schimbare pana la mijlocul lunii, insa nu intr-o vreme mai blanda", a declarat meteorologul Leon Brown de la The Weather Channel din Marea Britanie. "Cel mai probabil februarie va fi rece pana la final".

Aerul polar provenit din Rusia nu a permis patrunderea maselor de aer mai cald dinspre Atlantic deasupra Europei, trimitand in mare parte a continentului un val de temperaturi negative in ultimele 10 zile.

Oficiali ai Organzatiei Meteorologice Mondiale nu au exclus posibilitatea ca vremea rece sa dureze pana la sfarsitul lunii. Omar Baddour, care coordoneaza programul de monitorizare climatica, a declarat ca exista o sansa ca presiunea sa se schimbe.

Diferenta de presiune intre Europa si zona polara, cunoscuta ca oscilatie arctica negativa, care cauzeaza partial vremea rece, ar urma sa se reechilibreze in circa doua sau trei saptamani.

"Este destul de deosebita situatia si putin surprinzator cum a evoluat iarna aceasta. Este neobisnuit ca vremea rece sa apara asa brusc si sa ramana persistent in ianuarie si feburarie," a spus Brown.

Potrivit meteorologilor, o luna februarie atat de rece nu s-a mai inregistrat din 1986.