Premierul Vladimir Putin a avertizat miercuri ca Rusia nu va accepta nicio forma de ingerinta in Siria, cerand statelor occidentale si Ligii Arabe sa nu se comporte ca un "elefant intr-un magazin de portelanuri" in aceasta tara aliata a Moscovei, relateaza AFP.

"Condamnam evident orice forma de violenta, indiferent de unde vine. Dar nu trebuie sa te comporti ca un elefant intr-un magazin de portelanuri", a declarat Putin, un obisnuit al formularilor de acest gen.

"Sirienii trebuie lasati sa-si decida singuri soarta", a subliniat Putin, in cadrul unei intalniri cu demnitari religiosi care a avut loc la Moscova.

De la inceputul revoltelor impotriva regimului sirian, in martie 2011, soldate cu peste 6.000 de morti, potrivit ONG-urilor, Rusia s-a opus oricarei ingerinte, in conditiile in care Occidentalii nu inceteaza sa solicite plecarea presedintelui Bashar al-Assad.

Evocand situatia din Siria, dar si din Libia, Putin a apreciat ca trebuie "lasata popoarelor posibilitatea de a-si rezolva problemele lor".

In cursul aceleiasi zile, seful diplomatiei rusesti, Serghei Lavrov, care a revenit din Damasc, unde s-a intalnit cu presedintele sirian, a spus si el ca soarta lui Bashar al-Assad trebuie rezolvata de "sirienii insisi", in cadrul negocierilor dintre putere si opozitie.

Discutiile dintre Lavrov si Assad vin dupa ce Rusia si China au utilizat dreptul de veto sambata, la ONU, pentru a respinge un proiect de rezolutie prezentat de statele occidentale si de Liga Araba si care condamna represiunea din Siria.

La trei saptamani inainte de alegerile prezidentiale, la care Putin este marele favorit, "Rusia pastreaza o pozitie clara si ferma, dictata de interesele de stat", a apreciat analistul Boris Dolgov.

Inca din perioada sovietica, Rusia este un aliat al Siriei, singura tara araba care cumpara arme exclusiv de la Moscova.

Intre altele, noteaza Boris Dolgov, caderea regimului lui Bashar al-Assad ar putea antrena ajungerea la putere in Siria a extremistilor islamisti care ar reprezenta "un pericol pentru securitatea Rusiei".