Toate scolile din Bulgaria vor fi inchise in aceasta saptamana din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile care au condus la blocarea drumurilor si a inundatiilor din sudul tarii, relateaza site-ul Novinite.com, citat de Mediafax.

"Din cauza conditiilor meteorologice extrem de complicate si neobisnuite si a drumurilor impracticabile din tara, nu se vor sustine cursuri de miercuri pana vineri", a declarat ministrul bulgar al Educatiei.

Zapada care s-a topit la sfarsitul saptamanii trecute si precipitatiile sub forma de ploaie si ninsoare au provocat inundatii masive in sudul tarii, in regiunea Haskovo.

Un baraj rupt a provocat inundatii in satul Biser din regiunea Haskovo, unde au murit opt persoane. Autoritatile au decretat miercuri zi de doliu national pentru comemorarea victimelor.

Bazinele de apa si raurile s-au revarsat si in regiunea Kardjali din sudul Bulgariei, precum si in alte zone ale tarii.

In nord-est insa, viscolul si ninsorile au blocat traficul rutier in regiunile Ruse, Razgrad, Silistra si Sumen.

Potrivit editiei electronice a cotidianului Sofia Echo, Bulgaria a cerut asistenta din partea Mecanismului de Protectie Civila al Comisiei Europene.

Comisarul european bulgar, Kristalina Gheorghieva, care detine portofoliul privind ajutorul umanitar, a declarat ca Bulgaria va primi cel mai probabil ajutor european, dar a subliniat ca aproape toata Europa se confrunta cu vreme rea.