Aproape jumatate dintre lucratorii din intreaga lume ia in calcul mutarea in alta tara pentru a avea loc de munca, conform unui sondaj citat de Reuters. Cu o economie globala aflata inca sub semnul incertitudini, lucratorii din Mexic, Brazilia, Rusia, Turcia si India sunt cei mai mult dispusi sa accepte noile oportunitati, in timp ce angajatii din Suedia, Statele Unite si Belgia sunt cei care prefera sa stea in apropierea familiilor, arata datele sondajului Ipsos la nivel international.

Aproape 20 de procente dintre persoanele chestionate au spus ca ar prefera sa lucreze in afara granitelor nationale in jur de doi sau trei ani, daca acestia vor obtine un salariu mai mare cu 10%. In acelasi timp o pondere de 30 de procente considera ca acesta este o optiune de luat in calcul.

"Observam in acest moment ca jumatate din populatia ocupata este dispusa sa isi ia un angajament in afara granitelor, ceea ce reprezinta o pondere imensa", a spus Keren Gottfried, conducatorul cercetarii efectuate de Ipsos Global Public Affairs.

"Cand iei in considerare cresterea fenomenului globalizarii in lumea noastra si cum portofoliile prezente includ multiple state si angajati cu experienta internationala, nu este deloc surprinzator faptul ca sunt atat de multi oameni care sunt interesati sa plece", explica Gottfried.

La aproape 40 de procente dintre indivizii chestionati, cel mai puternic stimulent pentru o persoana angajata sa lucreze in afara este reprezentat de primirea unui salariu mai mare, urmat de conditii de viata mai bune, o mai buna perspectiva in cariera, aventura sau necesitatea unei schimbari. Garantia ca acestia isi pot finaliza lucrul dupa doi ani din momentul plecarii poate fi un alt stimulent important atunci cand se ia in calcul aceasta decizie.

Gottfried mentioneaza si ca "este un fel de a spune ca . Eu cred ca acest lucru ne arata ca daca lucratorii isi stabilesc detaliile mutarii corect si ei sunt in cautarea unei companii globale, atunci exista si nevoia de a pleca." .

Angajatii cei mai deschisi la aceste oportunitati sunt, pe de o parte, tineri, barbati singuri cu niveluri joase ale veniturilor si ale educatiei si, pe de alta parte, oamenii din pozitii executive si care iau decizii.

"Se pot observa ca 3 din 10 barbati spun ca ei sunt dispusi sa isi gaseasca un loc de munca in afara tarii, si o proportie similara pentru persoanele tinere", a afirmat Gottfried, adaugand: "eu cred ca acest lucru este partial datorat faptului ca atunci cand esti tanar esti mai putin interesat sa iti intemeiezi o familie."

Cresterea insuficienta a veniturilor reprezinta cel mai puternic argument care ar reduce tentatia unui loc de munca din afara granitelor, dar, de asemenea, lucratorii sunt reticenti la mutare datorita job-ului partenerului. 30% dintre respondenti au spus ca nu doresc sa se departeze de prieteni si familie.

Atunci cand sunt intrebati despre posibilitatea de mutare in alt oras, trei din zece persoane la nivel global spun ca sunt dispuse sa faca asta, iar 37% considera ca pot lua in calcul o astfel de mutare.

Ipsos, care a coordonat acest sondaj in numele Consiliului Canadian pentru Realocarea Angajatilor, a chestionat angajati din Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franta, Germania, Marea Britanie, Ungaria, India, Indonesia, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Turcia si Statele Unite.