​Comertul dintre Asia si Iran ar putea incetini daca noile sanctiuni din partea Statelor Unite vor fi puse in practica, facand platile mai dificile, relateaza marti Reuters. Duminica, presedintele SUA, Barack Obama, a autorizat noi masuri care sa extinda sanctiunile asupra tuturor institutiilor financiare iraniene si a cerut agentilor financiari care activeaza in Statele Unite sa-si blocheze si sa inghete tranzactiile "suspecte" catre si dinspre Iran. Precedentele sanctiuni se limitau doar la restrictionarea bancilor americane, care erau nevoite sa respinga aceste tranzactii.

Importatorii asiatici de petrol crud si minereu de fier considera ca aceste sanctiuni vor ingreuna platile si deja au reusit sa gaseasca intermediari in Orientul Mijlociu. Iranul va fi fortat sa se bazeze si mai mult pe valuta cu un grad redus de lichiditate, care va creste costul bunurilor tranzactionate si presiunea pe propria moneda (rialul iranian).

"Transporturile iraniene pot ajunge la destinatie, insa acum platile sunt o problema", a spus un importator de minereu de fier din New Delhi.

Unii exportatori de orez din India au falimentat deja, dupa devalorizarea rialului din ianuarie, care au facut platile mai scumpe atat pentru importatorii iranieni, cat si pentru intermediarii din Dubai, ce trebuie sa schimbe moneda iraniana in dolari pentru a-si transfera banii inapoi in India.

Transportul iranian de combustibil din Singapore este incetinit datorita ingrijorarilor privind sanctiunile ce pot fi puse comerciantilor, in timp ce unii exportatori de minereu de fier isi grabesc transporturile spre China, datorita temerilor referitoare la posibilele intarzieri ale platilor daca acestea vor fi amanate pentru mai tarziu sau la faptul ca navele de transport vor fi mai greu de procurat.

O intelegere intre Iran si India stabileste ca 45% din achizitia Indiei de petrol crud se face in rupii ofera Iranului posibilitatea de a nu avea o moneda doar partial convertibila.

Doar cateva banci chineze mai fac inca plati pentru transporturile navale iraniene, iar acestea trebuie sa fie atent selectate pentru a fi siguri ca niciunul nu apare pe listele oficiale de sanctiuni, spune un exportator in China. De asemenea, cumparatorii chinezi de minereu de fier trebuie sa plateasca in avans 25% din valoarea tranzactiei.

Alti cumparatorii de petrol crud si de minereu de fier platesc prin intermediul transferilor directe, uneori fiind nevoiti sa aibe mai multi intermediari inainte de a ajunge in bancile din Orientul Mijlociu, unde sunt conturile exportatorilor iranieni. In acelasi timp, exportatorii folosesc birourile lor din alte state terte pentru a transmite banii ulterior in Iran.

Daca fluxurile comerciale cu Iranul incetinesc, aceasta va duce la o mai mare problema pentru Iran decat pentru partenerii sai comerciali. De exemplu, aproximativ o treime din productia de fier din Iran este vanduta catre China, insa aceasta reprezinta doar trei procente din totalul importurilor chineze.

Petrolul Iranului este inca o sursa importanta pentru cumparatorii asiatici, mai ales pentru India, China, Japonia si Coreea de Sud.

China si-a redus volumul importurilor de petrol din Iran la jumatate anul trecut in urma unei dispute asupra pretului si a unor termeni privitori la plati.