Dupa Grecia, Irlanda, Portugalia ... urmeaza Spania? Pe termen mediu, evolutia economica pare sa conduca la necesitatea unui plan de salvare pentru regiunile spaniole, care sunt supraindatorate, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Liderii europeni sunt ingrijorati acum de un posibil apel de ajutorare din partea Madridului, eclipsat in ultima perioada de criza italiana. Roma a trecut in umbra evenimentelor acum, dupa preluarea guvernarii de catre Mario Monti si a reformelor puse in practica de acesta. Astazi, ingrijorarile revin la Spania, tara care incepe sa se scufunde, cu un somaj ajuns la niveluri record, o posibila reintoarcere in recesiune, un sector bancar cu probleme si cu regiuni supraindatorate.

Tensiunile de pe piata obligatiunilor au mai scazut odata cu interventia Bancii Centrale Europene, care a acordat o suma de 489 de miliarde de euro la o dobanda redusa unui grup format din peste 500 de banci europene. Bancile spaniole sunt cele care au profitat cel mai mult in urma actiunii BCE, acest lucru fiind in cele din urma un semn al fragilitatii si al dependentei lor fata de sprijinul european.

Vineri, guvernul a anuntat o reforma a sectorului bancar in valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a sprijini activele imobiliare problematice. Referitor la problema datoriilor, situatia este mai putin tensionata decat in anul 2011. Madridul deja a completat un sfert din programul de finantare stabilit pentru anul 2012, iar ratele de imprumut au fost mai reduse decat cele de la emisiunile de obligatiuni din anul precedent.

"Tara isi poate asigura de una singura finantarea insa, in conditiile unei scaderi prevazute de 1,5% in anul 2012, pare a fi imposibil ca pe termen mediu tara sa evite recurgerea la un plan de salvare", crede Gayle Allard, Economist la IE Business School din Madrid.

"Problema nu este atat datoria publica, aceasta fiind mica in comparatie cu alte state europene, cat datoria privata, care in total depaseste 260% din PIB", a completat Juan Romero, de la Universitatea din Valencia. Un factor sumbru este rata somajului, cea mai mare din Europa, care a ajuns la 22,8% si care este in crestere.

Spania are peste 5 milioane de someri, iar statisticile arata ca rata somajului in randul tinerilor spanioli se plaseaza in jurul a 45%, in timp ce o alta mare parte dintre dintre spanioli au parte de o munca precara.

"Drama Spaniei este nivelul mare al esecului scolar si lipsa de competente", a explicat Juan Romero. In Valencia, aceasta este de 40%, cu 10% mai mare decat media nationala. Bula imobiliara, care a fost un dezastru prin efectele generate, a atras cu salarii mari foarte multi tineri care au parasit scoala."

Economia spaniola este prinsa intr-o spirala negativa a austeritatii, care nu sprijina cresterea economica si consolidarea situatiei finantelor publice. Dupa doar cateva zile de la venirea sa la putere, liderul Partidului Popular a trebuit sa revina asupra promisiunilor din campanie de a nu majora importurile. Dupa derapajul din 2011, deficit de 8% fata de 6%, previzionat, obiectivul stabilit pentru 2012, de 4,4%, pare a fi intangibil, mai ales ca acesta a fost bazat pe o crestere a economiei de 2,3%.