Presedintele Barack Obama afirma ca nu doreste sa mai vada inca un conflict in regiunea Golfului si ca, inainte de a decide un atac asupra Iranului, trebuie luate in calcul "riscuri importante", relateaza Reuters.

Intr-un interviu televizat difuzat duminica, Obama a declarat ca nu crede ca Teheranul are "intentia sau capacitatea" de a ataca Statele Unite si ca isi doreste o rezolvare diplomatica a acestei probleme.

"Orice activitate militara in plus in zona Golfului este distructiva si ne afecteaza mult. Poate avea un efect important asupra pretului petrolului. Inca mentinem trupe militare in Afghanistan, la granita cu Iranul. Astfel incat solutia pe care o preferam este una diplomatica", a mentionat Obama.

Comentariile sale au venit ca un ecou al temerilor exprimate recent de catre Turcia, care considera ca un atac asupra Iranului ar fi dezastruos.

Obama, care se afla in cursa pentru prezidentiale din noiembrie, a fost cel care a pus capat razboiului din Irak si doreste sa retraga si trupele din Afghanistan, pe fondul cresterii nemultumirilor legate de cheltuielile militare intr-o perioada in care economia este nesigura.

"Prioritatea mea primara continua sa fie securitatea Statelor Unite, dar si securitatea Israelului, si ne vom asigura ca vom lucra pentru a rezolva acest lucru, sa speram pe cale diplomatica", a spus acesta, la postul american NBC.

Liderii iranieni au dat un raspuns taios speculatiei potrivit careia Israelul ar putea bombarda Iranul in urmatoarele luni pentru a stopa productia de arme nucleare si au sustinut ca se vor razbuna pe orice stat care ii va ataca. Iranul a afirmat din nou ca programul sau nuclear este pasnic si ca nu urmareste productia de arme atomice.

Tradand nevorzitatea in fata unui posibil atac militar asupra Iranului, doi dintre vecinii acestuia - Qatar si Turcia, au incearcat sa incurajeze duminica puterile occidentale pentru a depune eforturi mai mari in vederea gasirii unei solutii pasnice in aceasta disputa nucleara.

"Daca exista o vointa politica puternica si va fi incredere reciproca, aceasta problema poate fi rezolvata in cateva zile", a spus ministrul de externe turc Ahmet Davutoglu. El a adaugat ca "o optiune militara va crea un dezastru in regiunea noastra."

Omologul sau din Qatar, Khalid Mohamed al-Attiyah, spune ca un atac "nu este o solutie": "Eu consider ca alaturi de aliatii si prietenii nostri din Vest ar trebui sa deschidem un dialog serios cu Iranul pentru a rezolva aceasta dilema".

Aceasta regiune este in continuare extrem de volatila, iar un atac asupra Iranului, care poate fi insotit si de un atac militar asupra campurilor petroliere ale celui mai mare exportator din lume, Arabia Saudita, poate determina un salt ingrijorator al pretului barilului, dand astfel o lovitura serioasa economiei globale.