Iranul va ataca orice tara al carei teritoriu va fi folosit de "dusmanii" republicii islamice pentru a lansa un atac militar impotriva noastra, a declarat duminica comandantul adjunct al corpului de elita Garda Revolutionara, transmite Reuters, citand un material difuzat de agentia de presa semi-oficiala Fars.

"Orice loc folosit de dusman pentru operatiuni ostile impotriva Iranului va fi tinta unor atacuri de represalii ale fortelor noastre armate", a declarat Hossein Salami, in timpul manevrelor militare desfasurate de Garda Revolutionara.

Presa iraniana a declarat ca este vorba de exercitii reduse ca dimensiune, desfasurate in sudul tarii, timp de doua zile.

Manevrele militare au loc in contextul in care, in ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre statele occidentale si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansand temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt "slabiciunea" acestei tari.

Israelul si Statele Unite au acuzat guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Citeste si:

* Analistul Richard Silverstein: Sunt sanse mai mari de 50% ca Israelul va ataca Iranul. Regimul iranian nu este extremist, ci pragmatic si rational

* Ahmad Majidyar, American Enterprise Institute: Israelul nu poate distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului. Atacul ar putea fi lansat cu sau fara aprobarea SUA

* Manuela Paraipan, analist de politica externa: Israelul are forta militara de a ataca unele dintre instalatiile iraniene dar fara rezultatul urmarit. Nu cred ca SUA pot sta deoparte daca interesele lor au de suferit

* Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic

* Bret Stephens, Wall Street Journal: De ce SUA sau Israelul trebuie sa bombardeze Iranul