Vremea geroasa si ninsorile abundente din Europa au provocat noi victime in ultimele ore si au afectat serios serviciile de transport din numeroase tari, transmite Reuters, care precizeaza ca autoritatile din mai multe state de pe continent au avertizat populatia ca temperaturile vor continua sa se mentina scazute si saptamana viitoare.

Zapada la ParisFoto: Agerpres

Peste 300 de persoane au murit in estul Europei, in timp ce frontul atmosferic inghetat s-a deplasat spre vestul continentului. Mai multe aeroporturi majore au avertizat ca zborurile vor fi intarziate sau chiar anulate.

Steven Keates, meteorolog la serviciul britanic Met Office, a declarat ca temperaturile scazute si conditiile severe vor continua si se vor extinde si spre alte regiuni. "Va continua sa fie frig, poate nu se vor inregistra temperaturile exceptionale pe care le-am vazut in aceasta saptamana, insa va fi inca foarte frig", a spus el, adaugand ca frontul atmosferic actual, care a determinat zapada si inghet in Marea Britanie in cursul noptii, se indreapta acum spre Belgia si Germania.

Keates a afirmat ca vor cadea ninsori in Italia, Grecia si in tarile balcanice.

* In Ucraina, alte noua persoane si-au pierdut viata in cursul noptii de sambata spre duminica, bilantul deceselor din cauza frigului extrem ajungand la 131 de oameni in noua zile.

Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca 1.800 de persoane sunt internate in spital cu afectiuni provocate de frig.

Temperaturile extrem de scazute, care au coborat in unele zone pana la -33 de grade Celsius, au testat pana la limita reteaua sociala a fostei republici sovietice, scrie Reuters.

Multi dintre cei morti de frig au fost oameni fara adapost, ale caror cadavre au fost gasite pe strazi sub zapada, in rauri sau pe scarile unor locuinte. Statile de metrou din Kiev s-au umplut de oameni fara adapost in cautare de caldura.

Peste 3000 de corturi au fost ridicate de autoritati in intreaga tara, unde oamenii fara adapost se pot incalzi, primind mancare si bauturi calde.

* Alte opt persoane au murit in Polonia in ultimele 24 de ore, a anuntat Politia Nationala. Agentia PAP a precizat ca bilantul mortilor de hipotermie severa a ajuns la 53 de persoane.

Premierul Donald Tusk a cerut autoritatilor locale sa permita accesul persoanelor in stare de ebrietate in adaposturi.

* Cel putin trei oameni au murit in Ungaria in ultimele ore, a declarat un purtator de cuvant al Serviciului de Ambulanta, Pal Gyorfi.

Oficialul a adaugat ca solicitarile de ambulante au crescut cu 20% fata de o zi obisnuita, la 3.000 de apeluri.

* Transporturile aeriene din Marea Britanie si Franta au fost afectate dupa ce vremea geroasa s-a deplasat spre vestul continentului, determinand autoritatile sa emita avertizare de vreme severa pentru ambele tari.

Aeroportul Heathrow din Londra, cel mai aglomerat din Europa, opereaza duminica doar 70% din zboruri, dupa ce mai mult de 15 cm de zapada au cazut in Anglia in timpul noptii, iar temperaturile au scazut la -10 grade Celsius.

Pe aeroportul londonez Gatwick s-a depus un strat de zapada de 8 cm, insa a ramas deschis si opereaza toate zborurile.

Serviciul feroviar a fost afectat, iar multe sosele au devenit impracticabile, fortandu-i pe unii soferi sa-si abandoneze masinile in zapada.

Turnul Eiffel din Paris a fost acoperit cu zapada, dupa prima ninsoare din acest an din Paris. Principalele aeroporturi din capitala franceza asteptau sa intampine probleme duminica si au sfatuit pasagerii sa verifice cu operatorii aerieni inainte de a calatori.

Bilantul mortilor a ajuns la patru in Franta, dupa ce un baiat de 12 ani care a cazut intr-un rau a murit de hipotermie, iar o persoana fara adapost a fost gasita decedata in nord-estul tarii.