Un om de afaceri musulman care traieste din Canada cere despagubiri politistilor care l-au arestat sub suspiciunea de terorism, dupa ce barbatul le-a cerut agentilor sai de vanzari, printr-un mesaj text, "sa arunce in aer" competitia de la un targ comercial din New York, a anuntat o asociatie religioasa, preluata de Yahoo!News. Saad Allami a depus o plangere impotriva politistilor care l-au retinut, in ianuarie 2011.

Barbatul, care este nascut in Maroc, lucreaza ca director de vanzari al unei companii din domeniul telecomunicatiilor.

El a fost arestat la trei zile dupa ce a trimis mesajul, in ianuarie 2011, a anuntat Consiliul Musulman din Montreal.

"In intreaga perioada in care i-au perchezitionat locuinta, ofiterii i-au repetat sotiei sale ca sotul ei este un terorist", afirma asociatia religioasa.

Barbatul a fost eliberat dupa ce a fost interogat patru ore de anchetatori.

Unii dintre colegii sai au declarat ca au fost retinuti timp de cateva ore la granita dintre Canada si SUA, in baza acuzatiilor la adresa sefului lor.

Salam Elmenyawi, presedintele Consiliul Musulman din Montreal, a spus ca "declaratiile lui Allami, tinand cont de contextul in care au fost facute, nu trebuiau sa alarmeze sau sa trezeasca suspiciuni... Este clar ca arestarea lui a fost bazata pe identificarea originii sale. A fost o reactie imediata de a-l eticheta ca suspect terorist doar din cauza religiei sale".

Allami solicita despagubiri de 100.000 de dolari canadieni (100.603 dolari americani) de la politia provinciala din Quebec, un sergent de politie si Departamentul Justiei, pe care-i acuza de detentie ilegala, arestare ilegala, pierdere de venit si prejudicii de imagine.

Un tribunal din Quebec va audia cazul sau la 5 martie.