Temperaturile extrem de scazute si caderile masive de zapada inregistrate in ultmele zile in numeroase tari europene au fortat inchiderea unor aeroporuri, blocarea drumurilor si suspendarea a sute de trenuri, ducand la paralizarea traficului in multe regiuni de pe continent, transmite BBC. Frontul atmosferic geros a adus cu el ninsori abundente si temperaturi ce au coborat sub -30 de grade Celsius in zone din Europa Centrala si de Est, provocand moartea a peste 200 de persoane.

Un fenomen rar: Colosseumul sub zapadaFoto: Agerpres

* In Italia, celebrele canale din Venetia au inceput sa inghete, iar capitala Roma a fost martora celei mai mari caderi de zapada din ultimii 25 de ani.

In cursul diminetii, stratul de zapada masura 10 cm la Roma, dupa a doua zi de ninsoare, un fenomen extrem de rar in capitala Italiei.

Numerosi copaci s-au prabusit din cauza zapezii, iar sute de masini au ramas blocate in zapada pret de 10 ore in jurul capitalei.

Scolile din Roma au fost inchise, iar autoritatile au luat decizia sa nu permita accesul vizitatorilor la Colosseum, de teama ca acestia sa nu alunece pe ruinele inghetate. Locuitorii orasului au primit 2.000 de lopeti de la autoritati si au ajutat la curatirea pietelor din capitala.

Pe autostrazile din Italia, autocamioanele au fost nevoite sa opreasca in parcarii si refugii.

Zapada a cazut chiar si in sud, la Napoli, iar la Milano, temperaturile au coborat la -18 grade Celsius.

* In Marea Britanie, aeroportul londonez Heathrow a anulat 30% din zborurile programate pentru duminica.

* Zeci de zboruri au fost intarziate pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Temperaturile din Olanda au scazut neobisnuit de mult, statiile meteo inregistrand valori de -21.8 grade Celsius in localitatea Lelystad, cea mai mica temperatura din ultimii 27 de ani.

* Asociatii ale automobilistilor au raportat sute de km de ambuteiaje in trafic, atat in Olanda, cat si in Belgia, dupa ninsoarea cazuta in cursul zilei de vineri.

* In Bosnia, oficialii au declarat stare de urgenta la Sarajevo, unde zapada abundenta a paralizat orasul.

* O stare de urgenta generala este activa in prezent in cea mai mare parte a Serbiei.

Mii de oameni sunt blocati in case atat in Serbia, cat si in Bosnia, iar multi calatori au fost nevoiti sa petreaca zeci de ore in aeroporturi, gari si autogari.

* Ucraina este tara cea mai afectata de temperaturile geroase, care au provocat pana in prezent peste 100 de morti.

Meteorologii au anuntat ca vremea se va mai incalzi, insa multe parti din tara vor fi nevoite sa indure temperaturi de -19 grade Celsius.

* Caderi masive de zapada s-au produs in Ungaria si Bulgaria, insotite de temperaturi geroase. La Budapesta, autoritatile au cerut oamenilor sa nu iasa din casa decat daca e necesar si sa nu foloseasca masinile personale.

BBC anunta ca vremea geroasa se deplaseaza spre vestul Europei, meteorologii asteptandu-se la caderi de zapada in cea mai mare parte a Marii Britanii, in cursul noptii de sambata spre duminica.

Vezi mai jos imagini difuzate de Euronews: